Hulp gezocht bij een Philips 2844 (Algemeen)
Hallo,
Ik heb al jaren een Philips 2844 staan waar ik niet uit kom ik pak hem er af en toe even bij. Maar ik kom er gewoon niet uit.
Omdat ik zelf niet zo heel oud ben heb ik mezelf het meeste aan moeten leren wat betreft buizen. Maar kwikdampgelijkrichters heb ik niet zo veel ervaring mee !
Als ik de versterker opstart gaat de ax50 3 seconden lang blauw knipperen. En verder gebeurt er niks
Ik heb ook meerdere ax50s geprobeerd
Ik heb helaas geen voeding die geschikt is om hem voor te gloeien, daar had ik ook nog aan gedacht.
Ik heb alle verlopen condensatoren en weerstanden vervangen. Dit heeft geen verschil gemaakt !
Spanningen meten vind ik wat lastig met deze buis omdat ik bang ben hem te slopen ( heb er maar 3 van liggen )
Is er een equivalent voor de ax50 ?
Ik hoor het graag !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Loek , Exloo, 12.08.2018, 14:36 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Hallo Dennis,
Op Zaterdag 25 Augustus heeft de Nederlandse Vereniging voor de Historie van de Radio (NVHR) weer een reparatie dag in Driebergen.
Je kan daar gratis je apparatuur laten repareren. En als je wilt ook uitleg krijgen (leren) wat er gedaan wordt. Je hoeft geen lid te zijn (mag wel en is aanrader). Is Driebergen te ver dan zijn er ook reparatiedagen verspreid over heel Nederland (zie ook agenda).
Als je van plan bent om te komen neem dan ook een schema mee.
Je geeft aan dat je nog niet zo oud bent, misschien heb je nog weinig meetapparatuur. Er is een kans dat er wat gratis meetapparatuur (scoop,functie generator en frequentie teller) meegegeven gaat worden.
Dit soort apparatuur (overcompleet)geef ik weg aan beginnende hobbyisten. Dus je weet maar nooit.
Met vriendelijke groet,
Loek
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door soundman2 , Wouw, 12.08.2018, 15:03 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Bewerkt door soundman2, 12.08.2018, 15:16
Wees voorzichtig met de anodespanning voor de eindbuizen, die is als ik me herinner 550 a 600 volt. De EL51 trekken samen zo'n 200mA.
Op het schot tussen de trafo en de eindbuizen zit asbest. Het beste kun je dat goed natmaken, verwijderen en in plastic zak afvoeren. Ook in het kokertje rond de microfoon buizen CF50 zit volgens mij nog wat asbest. Je kunt het schot opnieuw bekleden, maar nodig is dat niet. Vroeger hadden we twee nagebouwde versterkers en daar is het schot nooit ingezet. De versterkers hebben jarenlang probleemloos gewerkt.
De AX50 brandt volgens mij blauw als hij stroom moet leveren. Eerst warmt hij op met de andere buizen en ontsteekt dan.
Je zou de AX50 tijdelijk kunnen vervangen door diodes 1N4007, telkens twee in serie. Je spaart dan in elk geval je buizen AX50. Neem in elke diodetak een zekering op van 315mA, voor het geval er ergens een sluiting zit
Je zou de voeding van de versterker, ic de AX50, kunnen testen door die te belasten met drie gloeilampen van 40 of 60 watt in serie. De gelijkrichter moet 275mA kunnen leveren en een piekstroom van 1000mA.
De andere buizen verwijderen.
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 15:09 (2296 dagen geleden) @ soundman2
Hoi,
Ik woon helemaal achter in Groningen dus ik heb vaak geen mogelijkheid naar zo.n beurs te gaan vind ik zelf heel jammer !
Ik heb wel aardig technische kennis en behoorlijk wat versterkers geserviced .
Dus ik ben op de hoogte van de spanningen etc
Ik had al het vermoeden dat dit asbest was
Vaak gezien bij Philips dat de tussenschoten vrij weinig verschil maakten dus ik verwijder ze gewoon.
De ax50 gaat dus direct een paar keer knipperen (ontsteken) en daarna wordt hij warm en wazig ( dus hij gloeit en verdampt rotzooi, maar gaat niet ontsteken. Misschien zijn alle ax50s die ik heb gewoon overleden ?
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 15:30 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Zou ik in plaats van een ax50 een az50 kunnen gebruiken ?
Zijn het de Elcos onderop die er voor horen te zorgen dat de ax50 eerst opwarmt ?
Zo iets dacht ik dat iemand mij ooit had verteld ?
Ik hoor het graag !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Leo Snoeren , Dongen, 12.08.2018, 16:10 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Probeer je eerst eens te verdiepen in de werking van het hele apparaat, voordat je op goed geluk dingen gaat vervangen. Sorry als het misschien wat bot overkomt, maar het is niet anders.
Ik heb geen schema van het apparaat, dus kan je zo snel even geen tips geven, behalve dan dat je een AX50 best kan vervangen door een AZ50, maar deze laatste kan iets minder stroom leveren.
In de grote vervangingsdrift van sommige hobbyisten worden ook wel diodes gebruikt, in combinatie met serieweerstanden. Het nut hiervan ontgaat mij volkomen, zeker als je over de juiste buis beschikt. Je kan tenslotte alles vervangen door halfgeleiders, de versterker buizen door een printje met wat FET's en een tor, maar ja, je kan ook een nieuwe versterker kopen, ben je ook van het reparatieprobleem af.
Dus je kan gerust een AZ50 proberen, maar probeer vooral de werking van de schakeling te doorgronden voordat je van alles gaat vervangen.
Succes!
--
Met vriendelijke groet,
Leo Snoeren
https://www.rrd.link/ (onder constructie)
leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 17:58 (2296 dagen geleden) @ Leo Snoeren
Hallo Leo,
Het schema wat te krijgen is is voor de hele serie hier staat een hoop niet in omschreven. Ik ken de werking dus alleen van draden volgen. En ik heb me hier zeker in verdiept maar ik kom er gewoon niet uit !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Loek , Exloo, 12.08.2018, 15:43 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Hoi,
Ik woon helemaal achter in Groningen dus ik heb vaak geen mogelijkheid naar zo.n beurs te gaan vind ik zelf heel jammer !
Hallo Dennis,
In het voorjaar is er een beurs in Emmen, ook kan je vaak meerijden met iemand anders. Ik woon in Exloo (Drenthe) er repareer ook in Driebergen.
En zo zijn er meer die uit het noorden komen
Met vriendelijke groet,
Loek
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 15:35 (2296 dagen geleden) @ soundman2
Hoi,
Ik zie dat ik over het stuk van vervanging door diodes heen heb gelezen. Dat zou ik even kunnen proberen. Maar dan moet ik even kijken of ik zsm wat diodes kan regelen.
Gloeilampen in serie met de voeding ?
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Ron Kremer , Groningen, 12.08.2018, 16:21 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Bewerkt door Ron Kremer, 12.08.2018, 16:35
De ax50 gaat dus direct een paar keer knipperen (ontsteken) en daarna wordt hij warm en wazig ( dus hij gloeit en verdampt rotzooi, maar gaat niet ontsteken.
Hij verdampt kwik en dat is ook de bedoeling. Dat slaat tijdens het opwarmen ook op het koude glas neer en maakt de buis wazig. Als ie goed heet is verdwijnt het wazige weer.
Als de buis niet echt ontsteekt en niet continue een blauwe gloed geeft dan kan het ook zijn dat ie onbelast blijft. Vanaf de middenaftakking van de voedingstransformator zit een smoorspoel naar massa, wellicht is die onderbroken ? Dan heb je dat probleem al.
Misschien zijn alle ax50s die ik heb gewoon overleden ?
Een AX50 is "een stevige jongen", gaat dus niet echt snel stuk.
Om een eerste indruk van de conditie van de AX50 te krijgen kun je het volgende doen:
Wat je proberen kunt is met een forse draadgewonden weerstand van ca. 10 kOhm de AX50 belasten, nadat je de normale belasting door de versterker zelf los genomen hebt. Dus de weerstand rechtstreeks tussen middenaftakking van de transformator en één van de gloedraad (= kathode) aansluitingen aan te sluiten.
De weerstand moet zo veel mogelijk vermogen kunnen verwerken, dus wellicht moet je hem samenstellen. Bijv. 2 x 22 kOhm 10 Watt parallel. De testperiode zelf zo kort mogelijk houden want zelfs zo'n weerstand is eigenlijk nog wat te licht.
De buis is nu licht belast, het oplichten zal daardoor relatief zwak zijn en is het beste te zien door recht van bovenaf in de beide anodes van de AX50 te kijken.
Als de buis continue blauw oplicht vervolgens de DC spanning over de weerstand meten, dat mag niet veel afwijken (ca. 15V ) van de wisselspanning op de anodes van de AX50. Als de AX50 met deze lichte belasting niet blauw oplicht dan is ie stuk.
Wat er precies aan spanning staan moet ( ik heb hier een erg moeilijk leesbaar schema van de 2844) weet ik niet maar het zal iets van zo'n 500V zijn.
Ik zie dat ik over het stuk van vervanging door diodes heen heb gelezen. Dat zou ik even kunnen proberen. Maar dan moet ik even kijken of ik zsm wat diodes kan regelen.
Dat kan inderdaad en dan kun je de AX50 achterwege laten. Ergens is dat wel jammer want een werkende kwikdamper geeft een mooie blauwe gloed.
Gloeilampen in serie met de voeding ?
Dat helpt in dit geval niet. Gloeilampen in serie met de voeding, dus aan de 230V kant, kunt je toepassen als je sluiting in de versterker kan verwachten door bijv. slechte elko's. Je moet in jouw geval (forse versterker) dan toch ook een forse gloeilamp nemen, bijv. 150W.
Zou ik in plaats van een ax50 een az50 kunnen gebruiken ?
Om te proberen kan dat maar een AZ50 geeft meer verliezen, als de versterker verder in goede conditie is zal ie met een AZ50 niet optimaal presteren.
Zijn het de Elcos onderop die er voor horen te zorgen dat de ax50 eerst opwarmt.
Nee, de elco's bepalen niet het opwarmtraject van AX50. Deze versterker heeft geen ingebouwde opwarmvertraging voor de AX50. De smoorspoelingang vóór de afvlakelko's moet (ook) voorkomen dat grote piekstromen tijdens het ontsteken gaan lopen.
Vr. gr., Ron
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 18:05 (2296 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hoi Ron,
De ax50 ontsteekt dus niet echt !
Ik heb het hele gedeelte bij de voeding opnieuw gesoldeerd bij de smoorspoelen deze zou dus goed aan de massa moet liggen
Ik ga zo nog even wat testen en meten heb een hele hoop buizen gewoon liggen dus kan altijd een az50 proberen ook.
Oké dan snapte ik het wel met de gloeilampen zo doe ik dit altijd als ik iets niet vertrouw ivb sluiting !
Dat net diodes is voor mij ook echt alleen als test ik snap het nut ook niet en zet hier toch graag het liefst weer een buizengelijkrichter voor in de plaats.
En het is niet zo dat ik zo maar direct alles vervang liever niet zelfs maar deze versterker heeft jaren ongebruikt in slechte condities opgeslagen gestaan dus alle waardes lagen echt ruim boven de waardes in het schema !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 18:16 (2296 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hoi Ron,
De ax50 gaat via de smoorspoelen via 2 weerstanden naar de massa en de andere kant van de smoorspoel gaat naar de plus van de 16uf elco
Zo zat het ook al, klopt dit ?
Ik kan dat niet echt uit het schema halen !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door John Hupse † , Schoonhoven, 12.08.2018, 19:21 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
De ax50 gaat via de smoorspoelen via 2 weerstanden naar de massa en de andere kant van de smoorspoel gaat naar de plus van de 16uf elco
de schakeling is in werkelijkheid vrij standaard. De gloeidraad van de AX50 gelijkrichtbuis is volgens het schema verbonden met de uiteinden van de 4 volts wikkeling op de nettrafo. De beide anodes van de AX50 gelijkrichtbuis zijn verbonden met de uiteinden van de hoogspanningswikkeling op de nettrafo. Wanneer jouw versterker zo is bedraad als je hierboven beschrijft is er dus iets goed fout gegaan.
De gloeidraad van de AX50 is ook nog verbonden met de plus van de bufferelco. De middentap van de hoogspanningswikkeling van de nettrafo is via een smoorspoel verbonden met de nul.
Dit voor wat betreft de gelijkrichter. Kan je dit begrijpen?
Controleer eerst of de gelijkrichter juist is bedraad, en maak er meteen een tekeningetje van.
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door FranShack , hengelo ov, 12.08.2018, 20:09 (2296 dagen geleden) @ John Hupse †
Let op de aansluitingen rondom de AX 50 aansluitingen zijn afgeschermd, deze afscherming is uiteraard aan massa gelegd, verder zie de opmerkingen van hupse.
Een schema is te vinden Radiotechniek en Restauratie
aanmelden online. Met een beetje moeite is het schema te lezen.
--
“Brandt dit licht, dan koppen dicht”.
Hanso H. Schotanus á Steringa Idzerda
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 13.08.2018, 11:42 (2295 dagen geleden) @ John Hupse †
Hoi John,
Ik ga vanmiddag/vanavond even uitekenen hoe het nu zit rond de ax50 maar hier is in het verleden duidelijk in gesoldeerd. Dus ik ben toch bang dat hier de fout zit.
Maar bedankt voor je uitleg daar kom ik een stukje verder mee !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Ron Kremer , Groningen, 12.08.2018, 21:50 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Zo zat het ook al, klopt dit ? > Ik kan dat niet echt uit het schema halen !
hallo Dennis,
Als ik zo af ga op wat je schrijft dan is er mogelijk in de versterker rond de AX50 iets gewijzigd.
Direct rond de gelijkrichter AX50 hoort het schema er als volgt uit te zien:
De ax50 gaat via de smoorspoelen via 2 weerstanden naar de massa en de andere kant van de smoorspoel gaat naar de plus van de 16uf elco
Je bedoelt hier waarschijnlijk smoorspoel S2 met C27 uit het schema. zie onderstaand fragment uit het originele schema.
De weerstanden vormen een spanningsdeler en hebben niets met de gelijkrichtwerking van de AX50 te maken.
Als je alles rond de AX50 zo maakt als in het door mij gemaakte schema en eventueel gaat testen zoals eerder door mij aangegeven dan moet de AX50, mits ie goed is, werken.
Vr. gr., Ron
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 13.08.2018, 11:44 (2295 dagen geleden) @ Ron Kremer
Hoi Ron, bedankt voor het duidelijke schema rondom de ax50. Dat maakt het voor mij een stuk makkelijker !
Groetjes Dennis
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Goldline , Oranjedorp, 13.08.2018, 16:20 (2295 dagen geleden) @ Ron Kremer
Voor de levensduur van de 4 (reeds vernieuwde ) afvlakelko's zou ik graag 4 bleeder weerstanden
van 330kohm 2 watt monteren om de levensduur in deze serie schakeling te verlengen.
--
Cees PA1DBA
Hulp gezocht bij een Philips 2844
door Denniselmas , 12.08.2018, 18:35 (2296 dagen geleden) @ Ron Kremer
En ik heb inderdaad ook 2 verschillende schema's gevonden, maar ze zijn allebei praktisch onleesbaar of incompleet helaas.
Dus dan wordt het toch een beetje gokken soms.
Groetjes Dennis
Stappenplan
door Laurens , Zaandam, 12.08.2018, 19:10 (2296 dagen geleden) @ Denniselmas
Bewerkt door Laurens, 12.08.2018, 19:19
Stappenplan:
- Niet-hechtgebonden (dus gevaarlijk) asbest doorweken en verwijderen. Zorg dat er iets van isolatie is tussen eindbuizen en trafo, die buizen worden heet genoeg om je trafo te roosteren. De stalen plaat zal voldoende zijn, maar in mijn geval kreeg ik 't asbest er niet goed van af.
- Steekproef van de teerknollen, danwel alle teerknollen vervangen.
- Controle lekstroom ALLE hoogspanningselco's. Formeren met 10 of 47k weerstand in serie, en indien na 10 uur bij volle werkspanning de lekstroom boven de 2mA is, elco vervangen. Bij mij waren alle kleine elco's defect, alle grote 32µF 450v dingen waren na langdurig formeren weer keurig en dat zijn ze ook gebleven.
- Controle zekeringetje bovenop het chassis (= zekering voor anode en schermroosterstroom eindtrap)
- Controle of de speakeraansluiting en speakerspanningscarrousel nog fris zijn. In mijn geval was de corrosie dusdanig ernstig dat er geen geluid meer uit de speaker kwam.
Nu is het pas tijd om te meten en te testen. Sluit altijd een speaker aan. Een 8 ohm speaker moet aan de 12 of 20v tak. Sluit het toestel niet aan op aarde voor de veiligheid. Ook niet per ongeluk via een geaarde signaalbron o.i.d.
- Controleer de spanningen in onderstaande tabel. Er is niets écht lastig te meten in dit apparaat. Het kan handig zijn om een stukje krimpkous om je meetpen te doen zodat alleen het puntje bloot ligt.
Let wel op dat je ALTIJD de anodes verbonden moet hebben met de buis. Niet de topaansluiting loshalen, inschakelen en dan pas de amperemeter verbinden. Als je dat doet gaat G2 als anode werken en is die in een paar seconde om zeep. Verbind eerst de amperemeter en schakel dan pas de spanning in.
Tip: meet van beide buizen de anodestroom door het topkapje dus los te nemen en daar te meten. Tel deze op. Verwijder de zekering op het chassis en zet je amperemeter daar neer. Trek de gecombineerde anodestroom er van af, en je hebt de gecombineerde schermroosterstroom.
Breng hier rapport uit en als er wat vreemds is kunnen we wellicht aangeven waardoor het komt. De versterker is betrekkelijk simpel, het schema is slecht leesbaar maar eerlijk gezegd heb je dat ook niet heel hard nodig.
De AX50's horen officieel een inschakelvertraging te hebben volgens de Philips datasheet. In deze versterker heeft Philips gekozen om die niet toe te passen. Blijkbaar vonden ze de extra slijtage geen bezwaar. Het is normaal dat ze eerst kort blauw oplichten, dat zullen de elco's zijn die opladen of een bolletje kwik dat op de gloeidraad is neergeslagen. Maar daarna moeten ze ook weer oplichten als de buizen emissie krijgen.
Neem het asbestgevaar serieus. Het is dusdanig slap materiaal dat bij iedere aanraking er vezels loskwamen. Goed doorweken (niet bang zijn voor water op je chassis) en goed verpakken. Zeker de wollige isolatie van de roosterleidingen van de CF7's laat heel veel vezeltjes overal op achter, doordat het tegen het vilt van het afschermkooitje aanhangt.
Dit is geen beginnersversterker. Als je alles wat door iedereen al gezegd is niet goed snapt, laat 'm dan nog even liggen totdat je de nodige kennis hebt opgedaan.
In mijn 2844 is nog wat mafs aan de hand - de EL51's draaien ruim binnen hun specificaties, maar toch gloeien de G2's zachtjes op. Mischien kun je me op de hoogte houden of ze dat in jouw versterker ook doen. Ik vind het vreemd, maar alles is bij mij binnen specs...
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
Stappenplan
door Denniselmas , 12.08.2018, 19:23 (2296 dagen geleden) @ Laurens
Stappenplan:
- Niet-hechtgebonden (dus gevaarlijk) asbest doorweken en verwijderen. Zorg dat er iets van isolatie is tussen eindbuizen en trafo, die buizen worden heet genoeg om je trafo te roosteren. De stalen plaat zal voldoende zijn, maar in mijn geval kreeg ik 't asbest er niet goed van af.
- Steekproef van de teerknollen, danwel alle teerknollen vervangen.
- Controle lekstroom ALLE hoogspanningselco's. Formeren met 10 of 47k weerstand in serie, en indien na 10 uur bij volle werkspanning de lekstroom boven de 2mA is, elco vervangen. Bij mij waren alle kleine elco's defect, alle grote 32µF 450v dingen waren na langdurig formeren weer keurig en dat zijn ze ook gebleven.
- Controle zekeringetje bovenop het chassis (= zekering voor anode en schermroosterstroom eindtrap)
- Controle of de speakeraansluiting en speakerspanningscarrousel nog fris zijn. In mijn geval was de corrosie dusdanig ernstig dat er geen geluid meer uit de speaker kwam.Nu is het pas tijd om te meten en te testen. Sluit altijd een speaker aan. Een 8 ohm speaker moet aan de 12 of 20v tak. Sluit het toestel niet aan op aarde voor de veiligheid. Ook niet per ongeluk via een geaarde signaalbron o.i.d.
- Controleer de spanningen in onderstaande tabel. Er is niets écht lastig te meten in dit apparaat. Het kan handig zijn om een stukje krimpkous om je meetpen te doen zodat alleen het puntje bloot ligt.
Let wel op dat je ALTIJD de anodes verbonden moet hebben met de buis. Niet de topaansluiting loshalen, inschakelen en dan pas de amperemeter verbinden. Als je dat doet gaat G2 als anode werken en is die in een paar seconde om zeep. Verbind eerst de amperemeter en schakel dan pas de spanning in.Tip: meet van beide buizen de anodestroom door het topkapje dus los te nemen en daar te meten. Tel deze op. Verwijder de zekering op het chassis en zet je amperemeter daar neer. Trek de gecombineerde anodestroom er van af, en je hebt de gecombineerde schermroosterstroom.
Breng hier rapport uit en als er wat vreemds is kunnen we wellicht aangeven waardoor het komt. De versterker is betrekkelijk simpel, het schema is slecht leesbaar maar eerlijk gezegd heb je dat ook niet heel hard nodig.
De AX50's horen officieel een inschakelvertraging te hebben volgens de Philips datasheet. In deze versterker heeft Philips gekozen om die niet toe te passen. Blijkbaar vonden ze de extra slijtage geen bezwaar. Het is normaal dat ze eerst kort blauw oplichten, dat zullen de elco's zijn die opladen of een bolletje kwik dat op de gloeidraad is neergeslagen. Maar daarna moeten ze ook weer oplichten als de buizen emissie krijgen.
Neem het asbestgevaar serieus. Het is dusdanig slap materiaal dat bij iedere aanraking er vezels loskwamen. Goed doorweken (niet bang zijn voor water op je chassis) en goed verpakken. Zeker de wollige isolatie van de roosterleidingen van de CF7's laat heel veel vezeltjes overal op achter, doordat het tegen het vilt van het afschermkooitje aanhangt.
Dit is geen beginnersversterker. Als je alles wat door iedereen al gezegd is niet goed snapt, laat 'm dan nog even liggen totdat je de nodige kennis hebt opgedaan.
In mijn 2844 is nog wat mafs aan de hand - de EL51's draaien ruim binnen hun specificaties, maar toch gloeien de G2's zachtjes op. Mischien kun je me op de hoogte houden of ze dat in jouw versterker ook doen. Ik vind het vreemd, maar alles is bij mij binnen specs...
Dat stappenplan heb ik uitgevoerd alleen heb ik wat te laat over het asbest nagedacht. Ik vond het er wel zo uitzien maar dacht zal wel niet zo zijn !.
Alle Elcos waren aardig lek.
Teerknollen lagen in stukjes onderin
Dus alles vervangen .
Ik ga ook eerst even dat asbest probleem verhelpen dat geeft mij een veiliger gevoel om er aan te werken !
Groetjes Dennis
Stappenplan
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 12.08.2018, 22:12 (2296 dagen geleden) @ Laurens
Sluit het toestel niet aan op aarde voor de veiligheid. Ook niet per ongeluk via een geaarde signaalbron o.i.d.
Wat is hier nu de gedachtegang achter?
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Stappenplan
door Laurens , Zaandam, 12.08.2018, 22:47 (2296 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Laurens, 12.08.2018, 22:55
Als het toestel ongeaard is, zweeft de 600v anodespanning tegenover aarde. Precies hetzelfde als wanneer je een U-toestel gebruikt via een scheidingstrafo.
Verbind je nu het chassis met aarde, dan heb je dezelfde gevaren als bij een U-toestel plus nog een: de aardlekschakelaar zal niet afslaan als je de hoogspanning via jezelf naar aarde laat lopen, doordat die alleen maar 'ziet' wat er aan de primaire kant van de trafo gebeurt.
Op voorwaarde dat de isolatie van de voedingstrafo in orde is, kun je veilig één punt op het chassis (aan de secundaire kant van de trafo) per ongeluk aanraken zonder een schok te krijgen.
Stel je zit geconcentreerd onder het apparaat te prikken met je meetpen, je schiet uit, en glijdt tegen de +600v aan met een vinger, dan gebeurt er niets omdat er geen gesloten circuit is. Je moet twee fouten maken om de schok te krijgen (op twee punten contact maken met het apparaat, bijvoorbeeld met één vinger uitschieten naar de 600v en met je arm tegen het chassis zitten).
Meestal kan je die tweede fout voorkomen door één hand in je zak te stoppen. In het ergste geval loopt de stroom dan alleen maar door die ene hand die je gebruikt om te meten. Zelden dodelijk al kan je wel een gat in je vinger blazen met de stroom en spanning in dit apparaat.
Zou het chassis (dus de - van de hoogspanning) verbonden zijn met aarde, dan is die min-pool via de vloer met jouw lichaam verbonden, en krijg je een werkelijk waanzinnig harde klap bij aanraking van een van de voedingslijnen.
Met 600v, een paar honderd mA, geen aardlekschakelaar die gauw afslaat en veel elco's is de kans op overlijden behoorlijk groot. Ik heb heilig ontzag voor dit apparaat.
Ongeaard werken maakt het meten dus een stuk veiliger, op voorwaarde dat de trafoisolatie in orde is. Twijfel je daar aan, dan kun je een (in dit geval heel zware) scheidingstrafo gebruiken.
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
Stappenplan
door soundman2 , Wouw, 13.08.2018, 10:06 (2295 dagen geleden) @ Laurens
Een opduvel van de hsp is niet meteen dodelijk. Het is gelijkspanning en daardoor treedt hartfibrillatie niet op. Bovendien is de stroom redelijk beperkt. Waarmee ik niet wil aangeven dat je niet voorzichtig moet zijn met deze versterker, maar dat geldt in feite voor elk netgevoed apparaat.
Stappenplan
door Anton van den Oever , Hazerswoude-dorp, 13.08.2018, 21:11 (2295 dagen geleden) @ Laurens
Ongeaard werken maakt het meten dus een stuk veiliger, op voorwaarde dat de trafoisolatie in orde is. Twijfel je daar aan, dan kun je een (in dit geval heel zware) scheidingstrafo gebruiken.
Ik kan je redenering wel enigszins volgen, maar toch is het niet aarden van het chassis een heel slecht advies en wel omdat ook alleen een goede isolatie weerstand van de nettransformator nog geen enkele veiligheid bied.
De beste (medische) scheidingstransformatoren halen hooguit 35 μA lekstroom, voornamelijk capacitief overgedragen.
Een transformator van ruim 70 jaar oud en niet specifiek ontworpen op lage lek komt in de verste verte niet eens in de buurt.
Een tweede extra gevaar wat je over het hoofd ziet is het risico van cascadering, door de (altijd!) aanwezige lek kan het zelfs zo zijn dat de bedrijfsspanning bij de netspanning (of een deel ervan) wordt opgeteld.
Het is dus ronduit gevaarlijk om het chassis te laten zweven en dit moet dus gewoon met aarde verbonden zijn.
Dit geld even zozeer voor een U toestel achter een scheidingstransformator en ook voor een gewoon radiotoestel met een net-transformator.
Verder speelt de aardlekschakelaar in dit verhaal geen enkele rol, die kijkt alleen naar de verschilstroom tussen fase en nul van het net.
Voor het werken in onder spanning staande apparaten zijn inderdaad de ene hand in de zak, goede meetspulletjes en vooral het constant alert blijven de beste remedie.
Voel je je er niet voldoende veilig bij, koop dan een paar goede isolerende handschoenen (professioneel materiaal, geen “huishoud handschoen”)
Overigens is het z.g.n. Meggeren van een dergelijke oude transformator ook niet aan te raden, bij iedere isolatie meting verslechterd de isolatie nu eenmaal en wordt het er niet beter op.
Het is dan verstandiger om de z.g.n. vervangende lekstroom te meten, om niet al teveel of topic te geraken ga ik daar hier niet dieper op in.
Norm(en) zoals bv. de NEN 3140 zijn hier (privé situaties) overigens niet van toepassing.
Wat een ieder zelf thuis doet aan de keukentafel is uiteraard eigen verantwoordelijkheid, maar een beetje hobbyist doet er toch wel verstandig aan om zichzelf tenminste een scheidingstransformator en een isolerende vloermat kado te doen.
Ook hier blijft het overigens wel opletten geblazen, want zo zijn bijvoorbeeld niet alle rubbermatten voldoende isolerend.
m.vr.gr.
Anton van den Oever
Stappenplan
door soundman2 , Wouw, 13.08.2018, 10:02 (2295 dagen geleden) @ Laurens
Bewerkt door soundman2, 13.08.2018, 10:17
Het is een slecht advies, om de versterker niet te aarden. Volgens NEN is het zelfs verplicht. Het voorkomt ongelukken in het geval dat de nettransformator een isolatiefout heeft. En defecte nettransformator, maakt de versterker in principe onbruikbaar.
De versterker mag onbelast werken, luidsprekers is dus niet verplicht. Bovendien is de versterker beveiligd tegen spanningspieken op de uitgangstransformator. In de originele situatie zit over de secundaire wikkeling van de uitgangstrafo een gasontladingslamp, die de trafo kortsluit bij een veel te hoge in of uitgangsspanning. In latere versterkers gebruikte Philips daarvoor een open vonkenbrugje.
Het idee om diodes in de voeding te zetten, kwam van mij. Niet voor definitief, maar om de AX50 te sparen bij een defect. Ik heb ergens gelezen dat een AX50, zowel moeilijk verkrijgbaar, als kostbaar is. Dan kun je beter een paar diodes opstoken.
http://www.electrontubes.nl/Voorraad/voorraadset.htm
Stappenplan
door Denniselmas , 13.08.2018, 12:00 (2295 dagen geleden) @ soundman2
Het is een slecht advies, om de versterker niet te aarden. Volgens NEN is het zelfs verplicht. Het voorkomt ongelukken in het geval dat de nettransformator een isolatiefout heeft. En defecte nettransformator, maakt de versterker in principe onbruikbaar.
Dit soort versterkers aard ik vaak niet als ik er aan werk simpelweg omdat het niet in het netsnoer zit. Maar ik ben wel van mening dat het aarden van zo.n versterker veiliger werkt !
De versterker mag onbelast werken, luidsprekers is dus niet verplicht. Bovendien is de versterker beveiligd tegen spanningspieken op de uitgangstransformator. In de originele situatie zit over de secundaire wikkeling van de uitgangstrafo een gasontladingslamp, die de trafo kortsluit bij een veel te hoge in of uitgangsspanning. In latere versterkers gebruikte Philips daarvoor een open vonkenbrugje.
Oké ik heb hem gebruikt met belasting maar ik zag de gasontladingslamp al zitten op de trafo,
Het idee om diodes in de voeding te zetten, kwam van mij. Niet voor definitief, maar om de AX50 te sparen bij een defect. Ik heb ergens gelezen dat een AX50, zowel moeilijk verkrijgbaar, als kostbaar is. Dan kun je beter een paar diodes opstoken.
http://www.electrontubes.nl/Voorraad/voorraadset.htm
Ja inderdaad daarom vind ik dat zonde om daarmee te gaan gokken. En ik kan met de ax50 eigenlijk niet van onderaf meten. Omdat deze rechtop moet staan dus dat is ook lastig maar vind zelf de ax50 wel een fijne buis om te zien !
Dus ik wil er wel weer een ax50 in hebben.
Maar ik kijk eerst het circuit even na
Stappenplan
door Laurens , Zaandam, 13.08.2018, 14:47 (2295 dagen geleden) @ soundman2
Daarom zeg ik er ook bij 'op voorwaarde dat de isolatie van de trafo in orde is'. In mijn 2844 heb ik de megger gebruikt om vast te stellen dat bij een paar honderd volt de isolatie nog in orde is. Als de isolatie slecht is, dan zul je de trafo moeten laten herstellen.
De norm geeft aan wat in de meeste gevallen veilig is, maar een reparatie-situatie is een compleet andere situatie dan dagelijks gebruik. In het dagelijks gebruik zou ik er een geaard netsnoer aan zetten, tijdens de reparatie dus liever niet omdat ik in mijn geval heb vastgesteld dat de trafoisolatie prima is.
Onbelast werken mag inderdaad, maar een speaker verbinden heeft als voordeel dat je sommige fouten kan horen.
--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.
Stappenplan
door Denniselmas , 14.08.2018, 15:03 (2294 dagen geleden) @ Laurens
Hoi,
Ik heb gisteren het asbest verwijderd ( op de juiste manier )
Nu kan ik er uitgebreid naar kijken
Ik houd jullie hier wel even op de hoogte hoe het afloopt !
Even een vraagje nog wat zou ik kunnen gebruiken ter isolatie als vervanging van de asbest ?
Groetjes Dennis