Stappenplan (Algemeen)

door Laurens @, Zaandam, 12.08.2018, 22:47 (224 dagen geleden) @ Anton van den Oever
Bewerkt door Laurens, 12.08.2018, 22:55

Als het toestel ongeaard is, zweeft de 600v anodespanning tegenover aarde. Precies hetzelfde als wanneer je een U-toestel gebruikt via een scheidingstrafo.
Verbind je nu het chassis met aarde, dan heb je dezelfde gevaren als bij een U-toestel plus nog een: de aardlekschakelaar zal niet afslaan als je de hoogspanning via jezelf naar aarde laat lopen, doordat die alleen maar 'ziet' wat er aan de primaire kant van de trafo gebeurt.

Op voorwaarde dat de isolatie van de voedingstrafo in orde is, kun je veilig één punt op het chassis (aan de secundaire kant van de trafo) per ongeluk aanraken zonder een schok te krijgen.
Stel je zit geconcentreerd onder het apparaat te prikken met je meetpen, je schiet uit, en glijdt tegen de +600v aan met een vinger, dan gebeurt er niets omdat er geen gesloten circuit is. Je moet twee fouten maken om de schok te krijgen (op twee punten contact maken met het apparaat, bijvoorbeeld met één vinger uitschieten naar de 600v en met je arm tegen het chassis zitten).
Meestal kan je die tweede fout voorkomen door één hand in je zak te stoppen. In het ergste geval loopt de stroom dan alleen maar door die ene hand die je gebruikt om te meten. Zelden dodelijk al kan je wel een gat in je vinger blazen met de stroom en spanning in dit apparaat.

Zou het chassis (dus de - van de hoogspanning) verbonden zijn met aarde, dan is die min-pool via de vloer met jouw lichaam verbonden, en krijg je een werkelijk waanzinnig harde klap bij aanraking van een van de voedingslijnen.
Met 600v, een paar honderd mA, geen aardlekschakelaar die gauw afslaat en veel elco's is de kans op overlijden behoorlijk groot. Ik heb heilig ontzag voor dit apparaat.

Ongeaard werken maakt het meten dus een stuk veiliger, op voorwaarde dat de trafoisolatie in orde is. Twijfel je daar aan, dan kun je een (in dit geval heel zware) scheidingstrafo gebruiken.

--
Leer morse!
Reuzesimpel met G4FON's Koch Morse Trainer.
http://www.g4fon.net/
Forum voor zendamateurs, met het accent op zelfbouw: http://hamforum.nl/


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum