Condensatorblok Philips 2511 (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 14.08.2018, 08:48 (2054 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Hallo allemaal.

Hallo Gerrit Jan,


Een Philips 2511 is niet bepaald servicevriendelijk, vooral als het condensatorblok van het LF-deel verwijderd moet worden: Bij controle van de diverse C's met een Megger kwam de wijzer niet eens uit de hoek.

De servicevriendelijkheid was in die tijd niet zo'n punt; alles moest immers nog worden bedacht. Bovendien waren deze condensatorblokken lang niet slecht. Bedenk wel dat we inmiddels zo'n 98 jaar verder zijn......

[image]

Het openen van het blok ging vrij gemakkelijk. Wat opviel waren de relatief dunne draadjes naar de buitenwereld.

Dat klopt, er loopt immers erg weinig stroom. Bovendien moest alles perfect afsluitbaar zijn en een dun draadje plooit nu eenmaal gemakkelijker.

[image]

Maar nu de condensatoren zelf nog!! Mijn plan is het geheel in een heteluchtoven op te warmen en dan maar eens te zien of de inhoud (die de doos al enigszins bol heeft laten staan) gedwee naar buiten wil komen. Theoretisch zou een graad of zestig voldoende moeten zijn, maar ik hoor graag de adviezen van het forum.

Wat Kees Koren ook al opmerkte; verwijder de weerstanden die nog op het blok zitten, deze zijn erg kwetsbaar en met wat geluk nu nog heel. De fels bussen kun je voorzichtig uitboren aan 1 kant.

Meestal verwarm ik dit soort blokken met een föhn, maar een (elektrische) verfstripper kan ook goed van pas komen. Belangrijk is dat je het blik gelijkmatig verwarmd, je kan de inhoud er dan gemakkelijk uit verwijderen.

Het blik is afgesloten met een teer-achtige substantie, maar eronder zit een veel zachtere, paraffine-achtige stof die gemakkelijk smelt.

Probeer eerst het zwarte teer spul te verwijderen. Dit gaat goed door het te verwarmen en met een brede schroevendraaier is het zo uit de doos te scheppen. (ik gebruik hiervoor een klein plamuurmes). Doe dit alles op een paar kranten. Zelf doe ik altijd latex handschoenen aan, dat scheelt een hoop poetswerk aan mijn handen:-)

Als de zwarte afdeklaag is verwijderd, kun je aan de inhoud van het blik beginnen. Probeer de condensatoren 1 voor 1 uit het blik te vissen met een tangetje. Er zitten ook isolatieplaatjes tussen de condensatoren. Als je die verwijderd krijg je meer ruimte.

Als het blik leeg is, is het voldoende om het blik te verwarmen en met poetspapier schoon te maken.

Succes!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum