Draadrecorder Easy Sound (Gezocht)

door Cornelis B-B. @, Amsterdam, 18.08.2018, 12:17 (2049 dagen geleden) @ John Hupse †

Dus kennelijk is de RVS staaldraad net aan voldoende ijzerdeeltjes om het noem het even "geprogrammeerde" vast te houden.


het gaat hier eigenlijk niet om de hoeveelheid ijzer in het staal, maar om de kristalstructuur van het staal. Dus om de positie van de verschillende atomen ten opzichte van elkaar.

De kristalstructuur heeft natuurlijk wel te maken met de precieze samenstelling van het staal, maar je kan niet zeggen dat meer ijzer in het staal per definitie betekent dat de magnetische eigenschappen beter zijn.

Magnetisme is een eigenschap die zich niet afspeelt op het niveau van atomen, maar op het niveau van de positie van de verschillende atomen ten opzichte van elkaar. In de natuurkunde worden de "gebieden van Weiss" genoemd die bepalend zijn voor de magnetische eigenschappen van een bepaald materiaal. Zo'n gebiedje bestaat uit een aantal atomen (1 miljoen tot 1 miljard atomen) die samen 1 "gebied van Weiss" vormen. Normaal gesproken heffen de velden van deze gebieden elkaar op (linker plaatje), wanneer het materiaal gemagnetiseerd is versterken de velden elkaar (rechter plaatje). Pierre-Ernest Weiss ontdekt dit in 1907.

[image]

@ John,
Interessant!
Cees.

--
CornelisBB


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum