Philips monopolie (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 27.08.2018, 19:45 (2068 dagen geleden) @ Oldtimer
Bewerkt door John Hupse †, 27.08.2018, 20:06

er zijn door Philips talrijke rechtszaken gevoerd over de Philips basispatenten t.b.v. radiotoestellen. Zowel in binnen- als buitenland. Getalsmatig werden de meeste van die rechtzaken door Philips gewonnen.

Uiteindelijk slaagde Idzerda er in om in januari 1935 de meest relevante Philips patenten te pareren, en verloor Philips daarmee het door Jeroen bedoelde monopolie. Maar ondertussen waren vrijwel alle kleinere Nederlandse radiofabrikanten failliet gegaan, en was Philips dus op een andere manier toch monopolist geworden op de thuismarkt.

Dat Philips de rechtszaak uit 1928 tegen de Loewe importeur verloor had hoogstwaarschijnlijk te maken met twee dingen:

- het ging om een verouderd Loewe concept uit 1925 zonder meekoppeling, hierdoor kon Philips haar versie van het Armstrong patent tegen de Loewe importeur niet inzetten
- de octrooiraad baseerde zich op een historische interpretatie van de Philips patenten, in plaats van een meer juridische interpretatie

Maar Philips had meer pijlen op haar boog, patenten betreffende cascode schakelingen én een patent dat weerstandskoppeling beschrijft waren voldoende om latere rechtszaken te kunnen winnen. Uiteindelijk lukte dat natuurlijk niet meer, de radiotechniek was ondertussen ingrijpend veranderd.

Wat betreft de vraag van Laurens, het gaat o.m. om deze Loewe schakeling, je herkent waarschijnlijk direct de cascade architectuur en de toegepaste weerstandskoppeling:

[image]

Mijn persoonlijke visie op deze patentenkwestie is dat de Nederlandse overheid hier nogal wat steken heeft laten vallen. In plaats van de lokale radioindustrie te steunen, wat bijvoorbeeld in België, Duitsland en Frankrijk leidde tot relatief lage licentietarieven en een evenwichtige marktwerking, volgde men in in Nederland een harde lijn waardoor Philips in feite vrij spel kreeg. De andere kant van de medaille is dat Philips hierdoor langere tijd de grootste radioindustrie ter wereld was. De thuismarkt was voor Philips natuurlijk niet de enige succesfaktor, maar het was wel een zeer comfortabel uitgangspunt.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum