Karlson luidsprekerkast (Algemeen)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 16:29 (2255 dagen geleden)

voor een demo met uitleg over de luidsprekerkast uit 1952 van de Amerikaanse uitvinder John Karlson ben ik wat plankjes aan het zagen om een dergelijke kast in elkaar te kunnen zetten.

Net voor de regenbui vanmiddag zag de kast er zo uit. De voorkant, de rechter zijkant en de bovenkant zijn nog niet gemonteerd, zodat het binnenwerk nog goed zichtbaar is. Wilde ik jullie niet onthouden.

De bedoeling is om a.s. dinsdag in Zaanstad wat te gaan meten aan de kast, en de werking uit te leggen. Wanneer het bevalt draai ik meteen een paar plaatjes hiermee.

[image]

Is voor mij meteen jeugdsentiment, in de jaren '60 heb ik een aantal van deze kastjes gemaakt voor lokale bandjes.

Hier staat een RE-artikel uit die tijd http://otl800.blogspot.com/2016/06/karlson-luidsprekerkasten.html
met dank aan Robert Gribnau.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Onno ⌂ @, 22.09.2018, 17:15 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †

Interessant
Wat voor speaker gebruik je?
Ga je nog een tweeter toevoegen?

--
Vriendelijke groeten,
Onno

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 17:52 (2255 dagen geleden) @ Onno

De luidspreker is inderdaad het uitgangspunt voor elke luidsprekerkast. Ik gebruik hiervoor een Duitse Isophon luidspreker uit de jaren '50, maten zijn 12 bij 8 inch. Type P2132/25/11, je kon ze indertijd voor weinig geld kopen bij Radio Twenthe. Zonder de behuizing resoneert deze luidspreker op 50 Hz. Vermogen is 8 tot 10 Watt. Lijkt me een geschikt type, maar dat moet dinsdag natuurlijk nog blijken.

Een tweeter kan nog worden ingebouwd, maar voorlopig zet ik 'm gewoon boven op de kast. Ik heb er al vast een paar uitgezocht, twee Philips conusluidsprekers parallel (jaren '50 stijl) en als alternatief een modern jaren '60 dome gevalletje.

De Isophon breedband speaker loopt door tot zeker 12 kHz.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door soundman2 @, Wouw, 22.09.2018, 17:54 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door soundman2, 22.09.2018, 18:30

Een vriend van mij heeft ze in de jaren60 ook gebouwd. Ik meen me te herinneren, dat de opening bij B een paar horizontale sleuven waren en in het front zaten een soort houten gordijnen, van boven naar beneden een steeds wijder wordende opening.

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 18:11 (2255 dagen geleden) @ soundman2

klopt, aan de voorkant van mijn kast komt ook zo'n "gordijn". Dat is de afsluiting van kamer 3 die zorgt voor een goede spreiding, maar belangrijker nog, ook voor de juiste drukaanpassing tussen de conus en de luisterruimte (van hoge druk naar lage druk). Hierdoor wordt het rendement veel hoger dan b.v. het geval is bij een gesloten box.

De uitvoering met 3 of 6 sleufgaten is wat later, zie hiervoor de link in mijn eerste posting (blad 7 en 8).

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Frans Hamer @, Den Helder, 22.09.2018, 19:46 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †

Hallo allemaal.
Deze karlson resonator heb ik meerdere malen gezien in discotheken.
Wie deze gebouwd heeft weet ik niet maar er zat een 12" speaker
met een faseplug in het hart van de speaker.
Het verbaasde mij wel wat het bereik en de geluidsdruk van de speakers was.
Met vriendelijke groet, Frans Hamer.

Karlson luidsprekerkast

door Peter1952 @, 22.09.2018, 20:18 (2255 dagen geleden) @ Frans Hamer

Mijn ervaringen waren wat minder. Ik had ze gebouwd eind 1975 volgens het boek "Luidsprekers" van de Muiderkring, waar ook het door John aanhaalde artikel in staat. Ik gebruikte een Philips luidspreker uit de AD12XX serie en het geluid was echt erbarmelijk, niet prettig om naar te luisteren. Misschien was de combinatie luidspreker/kast niet goed. Toen ik een paar goede 3-weg boxen van Aristona kon kopen die een stuk beter klonken (en die nu nog bij een vriend van mij in gebruik zijn!) heb ze kort daarna gesloopt.

Groeten,
Peter

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 20:44 (2255 dagen geleden) @ Peter1952

Er zijn in Nederland vrij veel 12 inch Karlsonkasten gebouwd met een Philips 9710 luidspreker. Dit gaat vrij redelijk, hoewel de eigen demping van een 9710 eigenlijk te laag is hiervoor. Niet ideaal dus.

Een Philips AD12xx kan nog van alles zijn. Voor een "moderne" Philips 12 inch speaker (zoals de AD1265W) is een Karlson kast geen goede keuze (veel te soepele ophanging).

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Peter1952 @, 22.09.2018, 20:56 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †

Mijn luidsprekers waren dubbelconus luidsprekers, met een stugge rand, waarschijnlijk een AD1265M, 15 Ω uitvoering.

Jaren later is in Electronica ABC een subwoofer beschreven, gebaseerd op een AD8065W in een kleine Karlson kast. Kon dus wel kennelijk.

Groeten,
Peter

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 21:09 (2255 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door John Hupse †, 22.09.2018, 21:15

Kon dus wel kennelijk.

Alles kan, mits je het gedrag van de kast nauwkeurig aanpast aan dat van de luidspreker. Het punt is dat het dan om een andere kast gaat.

De Karlson kast is ontworpen in een tijd (begin jaren '50) dat men in staat was om uitstekende luidsprekers te ontwerpen en te bouwen, die echter maar zeer matig functioneerden in de latere gesloten boxen. Tenzij je die boxen heel veel groter maakt (meer liters).

Het omgekeerde is ook waar, luidsprekers uit de jaren '70 bieden zelden voordelen wanneer je ze gebruikt in een Karlson kast. Tenzij je die kast drastisch verandert, maar zelfs dan valt het vaak tegen.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 22.09.2018, 21:33 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †

Begrijp ik hieruit dat de kast
zeer afhankelijk is vam gebruikte luidspreker.
Diameter snap ik ivm de verplaatste lucht tov de poorten en dergelijke.

Maar dus specifiek een type 12" .

Of is het juist de demping van de versterker.?
Kan het zijn dat het juist de buisversterker met UGT is die niet genoeg/snel genoeg de luidspreker laat volgen.
Daarom het laag mechanisch laat versterken zodat de versterker dat laag vermogen niet hoeft te leveren.
Gevolg minder last van uitslingeren= wobbelend laag?

Zo iets?

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 22:49 (2255 dagen geleden) @ Maurice

Begrijp ik hieruit dat de kast zeer afhankelijk is vam gebruikte luidspreker. Diameter snap ik ivm de verplaatste lucht tov de poorten en dergelijke. Maar dus specifiek een type 12" .

Er is hier een kort antwoord mogelijk, namelijk "ja, elke luidsprekerkast moet je zien als een verlengstuk van de luidspreker(s) in combinatie met het wisselfilter en de versterker".

Er bestaat natuurlijk ook een langer antwoord. In elk geval verkocht Karlson in de jaren '50 z.g. "Universele" luidsprekerkasten in verschillende maten bedoeld voor 18, 15, 12 of 8 inch luidsprekers. Karlson kasten zijn niet erg gevoelig voor de luidsprekerdiameter, de fabrikant leverde met name bij de 12 inch versie van de kast ook wel verloopringen zodat er ook kleinere speakers in pasten.

In mijn presentatie bespreek ik onder meer de Small parameters, dit zijn een stuk of 10 verschillende eigenschappen van luidsprekers. Elke dynamische luidspreker resoneert bij een bepaalde eigen frequentie, wanneer de kast deze resonantie compenseert is dit in principe een kritische parameter. Hetzelfde geldt voor de eigen demping van de luidspreker, dit is vooral kritisch wanneer het gaat om een moderne luidspreker die vaak maar heel weinig is gedempt. In de jaren '50 was dat geen punt, maar tegenwoordig juist wel. Hier komt dus ook de versterker nog om de hoek kijken.

Het woord "universeel" betekent in dit verband dat je elke Amerikaanse HiFi luidspreker uit de jaren '50 met succes kunt inbouwen in een passende Karlson kast. De demping door de versterker speelde toen niet zo'n rol omdat de speakers toen een veel grotere eigendemping hadden.

Tegenwoordig is de situatie heel anders, en wordt het ontwerp voor een kast eerst nauwkeurig met een computersimulatie doorgerekend aan de hand van de luidsprekerparameters. Op die manier is het kastontwerp 100% afhankelijk geworden van de gebruikte luidspreker(s).

Er is vrij veel over te vertellen, waarschijnlijk heb ik die 2 maal drie kwartier spreektijd a.s. dinsdag echt nodig ;-)

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Kees van Dijke ⌂ @, Heerlen, 22.09.2018, 23:32 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †

Jarenlang heb ik luidspreker kasten gebouwd waarbij de Thiele Small Parameters de leidraad was om goede luidspreker units en goede luidspreker kasten te ontwerpen. Dit geldt alleen voor het elektromorische deel. Dit geldt alleen voor lage tonen weergave tot ca 300 Hz en met de computer simulatie programma's is de nauwkeurigheid binnen + en - 2 dB.

Wat ook van invloed is, zijn de conusmaterialen alsook de conusrand. Zo geven de foamranden het meeste akoestische rendement, terwijl een dubbele M-rand een goed compromis is tussen stevigheid en rendement. Wat conusmaterialen betreft kun je nog kiezen tussen soft pressed totaan hard pressed paper of andere materialen.

Wat de kast betreft: Tegenwoordig wil je een Qes factor van 0,3 tot 0,4 bij een resonatie frequentie van 30 tot 40 Hz terwijl Qms het liefst 10 of meer moet zijn, immers de transistor versterker heeft voldoende elektrische demping op de luidspreker. Hiermee kun je dan een goed presterenden basreflex alsook 6e orde bandpass kasten bouwen.

Wat Karlsson betreft: IN mijn jeugdjaren heb ik mee geëxperimeteerd. Helaas geen succes en diep basweergave ontbrak zelfs, terwijl het mid-laag erg hard klonk. Uiteindelijk viel ik dan terug op een grote hoorngeladen kast of een basrefelx kast.

De impedantie kromme van een Karlssson kast heeft wat weg van een 6e orde bandpass kast.
Wat de werkelijkheid is, weet ik niet.

groetjes,
-=Kees=-

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 10:16 (2254 dagen geleden) @ Kees van Dijke
Bewerkt door John Hupse †, 23.09.2018, 10:29

Mijn verhaal in Zaandam beperkt zich v.w.b. de luidsprekereigenschappen tot de Small parameters. Dat heeft te maken met het onderwerp (Karlson, en je moet in twee maal 3 kwartier niet proberen om alles te behappen op het gebied van luidsprekers).

De Thiele en de Small parameters bestonden niet in de jaren '50, maar je kunt zo'n model natuurlijk wel gebruiken om in deze tijd iets uit te leggen. De verschillende computer simulatiepaketten op dit gebied gebruiken inderdaad veel meer parameters dan nodig is om de werking van de Karlson kast uit te leggen.

De impedantie kromme van een Karlssson kast heeft wat weg van een 6e orde bandpass kast.

De Karlson kast heeft 3 kamers en 2 poorten (openingen in kamers). Plus nog de Karlson coupler (ingezaagde pijp, "gordijntjes" ). Voor zover ik kan nagaan kan je dat allemaal niet eenvoudig simuleren met behulp van een betaalbaar simulatiepakket. Maar wellicht weet jij hier meer van.

Wat betreft de relatie tussen een eventuele computersimulatie van een complete Karlson kast en de werkelijkheid denk ik dat hier weinig of niets over gepubliceerd is. Dat maakt het onderwerp overigens niet minder interessant.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Franc @, 22.09.2018, 23:31 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †

John,

Je hebt zelf een grote ovale Isophon destijds toegepast.
Ik ken deze luidspreker en de conus is behoorlijk stug.
Ik heb deze zelf ook maar bij mij zit er wel een tweeter voorin opgehangen.
Verder heb ik nog nooit een ovale speaker in een Karlsson kast gezien, maar dat niet moeten uitmaken, ovaal of rond.

Dus eigenlijk zou de Karlsson kast met stug opgehangen conussen moeten gecombineerd?

En tot hoe klein kun je deze kast bouwen om bv een AD3700 erin te doen?

Maar als ik de reacties lees zijn de ervaringen met deze kasten nogal verschillend.

Groet Frank

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 09:55 (2254 dagen geleden) @ Franc

Een groot aantal vragen, ik doe mijn best!

Je hebt zelf een grote ovale Isophon destijds toegepast.

je bedoelt in de jaren '60? Ja, maar niet in een Karlson kast.

Ik ken deze luidspreker en de conus is behoorlijk stug.

De conus van zo'n Isophon is veel stijver dan b.v. de conus van een Philips 9710 luidspreker. Dit voorkomt allerlei resonanties in het middengebied van het toonbereik.

Wat je waarschijnlijk (ook) bedoelt is dat de ophanging van de conus stugger aanvoelt. Ook dat is juist, tenminste wanneer je de vergelijking maakt met moderne luidsprekers die zijn bedoeld voor gebruik in een geheel gesloten box. Onder die condities is het belangrijk dat de eigen demping vrijwel 0 is. Zo'n luidspreker moet dus een lange slag hebben, en zo min mogelijk eigen demping. Anders loopt de vervorming snel op. Voor een Karlson kast is een zekere eigen demping van de luidspreker zeer belangrijk, de kast zelf dempt het geluid maar minimaal. Het rendement van een Karlson kast is extreem hoog, waardoor de conusuitslagen heel klein zijn, ook bij een hoog volume.

Ik heb deze zelf ook maar bij mij zit er wel een tweeter voorin opgehangen.

Dat kan, en je kunt de scheidingsfrequentie hiervoor behoorlijk hoog kiezen in geval van een Karlson kast (rond de 9 kHz is goed mogelijk).

Verder heb ik nog nooit een ovale speaker in een Karlsson kast gezien, maar dat niet moeten uitmaken, ovaal of rond

Karlson zaagde alleen ronde gaten in zijn kasten, dat had een praktische reden (Amerikaanse HiFi luidspreker waren in de jaren '50 rond)

Dus eigenlijk zou de Karlsson kast met stug opgehangen conussen moeten gecombineerd?

Het is niet verstandig om een Karlson kast te gebruiken voor luidsprekers met een lage eigen demping. Je zou hiervoor het ontwerp van de kast dan nogal moeten aanpassen, waardoor de gunstige eigenschappen verloren gaan.

En tot hoe klein kun je deze kast bouwen om bv een AD3700 erin te doen

Je kunt een Karlson kast op schaal verkleinen. De AD3700 is een 7 inch speaker, vermenigvuldig alle maten van een 12 inch Karlson kast hiervoor met een faktor 0,58

Maar als ik de reacties lees zijn de ervaringen met deze kasten nogal verschillend.

Er staan in Nederland voornamelijk zelfbouw Karlson kasten die lang niet altijd zijn uitgerust met luidsprekers die hier bij passen. In de US b.v. is de situatie anders.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Franc @, 23.09.2018, 14:43 (2254 dagen geleden) @ John Hupse †

Ik heb het altijd wel geheimzinnige ontwerpen gevonden die Karlsson kasten.
Misschien idd wel beluisterd met de foute speakers.

Een enkele keer heb ik goed klinkende kasten gehoord maar die speelden op een triode versterker.
Ik dacht dat daar ook een 12 inch Philips breedbander in zat, een wat moderner type AD12200 oid.

Daarvoor beluisterde kasten, ook van mezelf vond ik matig misschien dan dus de verkeerde speakers.
En beluisterd met normale transistorversterkers uit de seventies.

Doorgaans geven wat stug opgehangen conussen een beter midden weer wat misschien de bepalende factor is bij een speaker.

Verder zie ik achter het “gordijn” spleetvormige gaten, soms ook een vierkant gat.
Wat is dan de enige juiste bouwtekening?
Lijkt me heel erg nauw te luisteren de aangegeven maten.
En zit er ook dempingsmateriaal in van origine uit?

Jammer dat ik niet in Zaandam erbij kan zijn, lijkt me erg boeiend!

Groet Frank

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 16:46 (2254 dagen geleden) @ Franc
Bewerkt door John Hupse †, 23.09.2018, 17:04

Wat is dan de enige juiste bouwtekening

het ontwerp is een jaar of 20 gefabriceerd, er zijn best een aantal verbeteringen doorgevoerd hier en daar. Er bestaan dus meerdere tekeningen.

Vrijwel alle verbetering hebben als doel om het resoneren van bepaalde panelen (meestal in de buurt van de poort van kamer 1) tegen te gaan. Het gaat dan om extra balkjes die de constructie verstevigen.

In Nederland zie je vaak 12 inch kasten met spleten in plaats van een rechthoekig gat. Deze versie komt uit een Amerikaans blad, het maakt qua functie niets uit. Is alleen wat lastiger te maken.

De 12 inch kast is door Karlson als bouwdoos ook even geleverd zonder deze opening, het was dan de bedoeling dat de bouwer er zelf een passend gat in maakte. Dit gebeurde meestal door er 12 ronde gaten in te boren (gaat het snelst).

De oudere produktie van Karlson gebruikte geen dempingsmateriaal. Sterker nog, bepaalde panelen werden ingesmeerd met een keiharde laksoort. Karlson gebruikte Multiplex plaat en geen spaanplaat.

Er wordt door zelfbouwers meestal wel iets van dempingsmateriaal gebruikt, voornamelijk op advies van hobby- en elektronicabladen. Bij bepaalde luidsprekers die wat last hebben van resonaties in het midden of hoog (waaronder de Philips 9710) is het nuttig om toch wat dempend materiaal aan te brengen (achter de luidspreker).

De gordijntjes in mijn kast heb ik net tussen twee buien door uitgezaagd, hoef ze alleen nog maar te bevestigen (en een aansluitsnoertje aan de speaker te monteren).

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 22.09.2018, 20:28 (2255 dagen geleden) @ Frans Hamer

discotheken

In de jaren '50 werden de Karlson kasten voornamelijk verkocht t.b.v. HiFi installaties. Vanaf de jaren '60 waren ze vooral in de mode als PA luidspreker (zalen, evenementen, discotheken etc.) Dit kwam omdat toen in HiFi kringen de gesloten box in zwang kwam.

Karlson verkocht in de US veel kasten in bouwdoosvorm, waardoor de prijs flink kon zakken. In Europa werden (en worden) Karlson kasten meestal geheel zelf gebouwd. De prestaties kunnen zeer goed zijn, maar het is wel belangrijk om precies te werken en vooral om uit te gaan van de eigenschappen van de luidspreker. Eigenlijk geldt dit voor elke luidsprekerbehuizing. Niet zelden gaat men in de praktijk wat te haastig te werk.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door huub.jak @, 22.09.2018, 23:09 (2255 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door huub.jak, 22.09.2018, 23:14

Is de karlson dus voor allen soorten muziek zeer geschikt ?
Jazz mensen vinder te veel aan basse ongeschikt .
en dat merk ik ook er zit ook bvb een groot verschil
met philips boxen en celestion aan diepte
Voor Jazz vind ik ook van 70/20 khtz zeer goed
Hoe zit dat met de karlsons gaan die van 40 khtz ?
of zijn de karlsons geschikt voor gietaar en PA gebruik ?
huub

Karlson luidsprekerkast

door Maurice ⌂ @, Dordrecht, 23.09.2018, 01:30 (2255 dagen geleden) @ huub.jak

Huub,

Ben ik het niet direct met je eens.
Denk aan die fijne contra-Bass...

Bij thuiskomst eens mistte ik daar werkelijk bij afspelen die lage sneer.
Dus werd de LS-set direct aangepast.

Maar goed, Kennelijk kan het ook zo.Beetje extra Bass er bij.
Dit is John op moment aan het bouwen voor de Demo ::-D
Kijken of die Karlson hier tegen op kan.
Met het aangehaalde artikel klopt het wel, er zullen wat mensen geklaagd hebben over
rammelende zaken in een hotel.
https://www.youtube.com/watch?v=RBZUND0Pewg

En ook leuk,'n Bioscoop setje.Als je de ruimte hebt..
de Klangfilm Bionor
[image]

Karlson luidsprekerkast

door huub.jak @, 23.09.2018, 10:03 (2254 dagen geleden) @ Maurice

Later is ook meer allround muziek boxen gemaakt
zo veel mogelijk voor de verkoop
denk dat de karlsons meer voor beperkt gemaakt zijn
voor de moderne muziek voor ook OA bands PA gebruik zo als ik ook lees
en het is bekent dat ovalen spiekers een zwak conus hebben ze fladderen met pouwer
denk toch dat de karlson beperkt zijn voor allround muziek smaken
huub

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 10:28 (2254 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door John Hupse †, 23.09.2018, 10:59

en het is bekent dat ovalen spiekers een zwak conus hebben ze fladderen met pouwer denk toch dat de karlson beperkt zijn voor allround muziek smaken

Mijn lezing gaat voornamelijk over de Karlson luidsprekerkast, en is inclusief een demo.

Hopelijk gaat de door mij gebouwde demokast niet fladderen tijdens deze demo, dat zou overigens best spraakmakend zijn en waarschijnlijk leiden tot een min of meer gevaarlijke situatie in het zaaltje. Misschien verstandig om het ding met een touw vast te binden?

Muzieksmaak is nogal persoonsgebonden, Karlson heeft zijn kast indertijd ontworpen als HiFi luidsprekerkast voor gebruik in de huiskamer. Wanneer je een aantal Karlson advertenties uit de jaren '50 bekijkt zie je dat direct.

Hier een Karlson Hifi advertentie die over jouw onderwerp gaat:

[image]

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door huub.jak @, 23.09.2018, 11:03 (2254 dagen geleden) @ John Hupse †

Wat betreft Fladderen daar mee is de Conus bedoelt
Het is van ouds bekent de ovalen spiekersmet gebruik
van behoorlijke geluids sterkten en vooral met basse
Deze zijn ook meer gebruikt om de kasten laag te houden bvb radio,s en koffers
dat de conussen beginnen te fladderen en gaan dan ook nog stuk
Vandaar meer ronde spiekers gebruik met Grote Volmagneet
De Ad typens met kleine kram magneet zijn ook beperkt voor pouwer gebruik
Denk ook dat de afmetingen van karlson Vors en kisten Zijn voor in de huiskamer
Huub

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 11:14 (2254 dagen geleden) @ huub.jak
Bewerkt door John Hupse †, 23.09.2018, 11:34

fladderen

Een sterk punt van de Karlson kast is dat de conusuitslag bij hoge volumes werkelijk minimaal is. Dit komt vooral door de drukaanpassing die plaatsvindt in kamer 3. Hiermee voorkom je ook de z.g. Doppler vervorming.

Wanneer je met "gefladder" ongecontroleerde bewegingen bedoelt binnen de conus (plotselinge en plaatselijke resonanties van delen van de conus) dan lijkt de kans hierop bij deze luidspreker vrij klein. De conus van de Isophon luidspreker is nogal stijf, zie ook de opmerkingen van Franc.

Maar ik zal extra letten op gefladder, bedankt voor de waarschuwing.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door johnbos @, 23.09.2018, 12:51 (2254 dagen geleden) @ John Hupse †

Door mij in de jaren60 de 12''Karlson boxen gebouwd en uitgevoerd met de luidsprekers van Philips de 9710 ik vond het hoog wat achter blijven en heb in de luifels hoge tonen luidsprekertjes aan gebracht en ben aan het experimenteren gegaan met filters zodat ik een goed geluidbeeld kreeg heb deze luidsprekers tot eind 70e jaren gebruikt naar volle tevredenheid. Door de grote van de kasten welke een groot deel van het interieur in beslag nam moesten de boxen verdwijnen.Men moest er wel in deze tijd van uit gaan dat er op luidspreker gebied( boxen )niet veel bijzonders te koop was dus populair was om deze zelf luidspreker boxen te bouwen.
John bos

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 23.09.2018, 13:51 (2254 dagen geleden) @ johnbos

In de US was in de jaren '50 juist heel veel te koop op het gebied van HiFi luidsprekerboxen. Karlson moest zich dus onderscheiden van de "rest" en deed dit b.v. met nogal agressieve reclameuitingen. En relatief lage prijzen, mogelijk gemaakt door bouwdozen te verkopen.

De concurrenten waren vaak een stuk duurder, je moet dan denken aan merken zoals Altec, Electro Voice en Klipsch. Lijstje is nog veel langer. In de jaren '60 was het vooral Acoustic Design die het Karlson lastig maakte op de consumentenmarkt. In de PA-hoek kreeg Acoustic Design nauwelijks een voet aan de grond, dus Karlson maakte toen al snel de switch naar de PA-markt.

In Nederland was ook wel wat te koop, maar vooral van Brits en Duits fabrikaat. In de jaren '70 verkocht b.v. Grundig prima spullen op dit gebied, maar ook b.v. Sennheiser, B&O, Tannoy, B&W, KEF en Wharfedale. Philips had toch ook wel een aantal interessante luidsprekers, hoewel de kasten in die tijd soms wat goedkoop aandeden. HiLo was een prima Nederlands merk. Andere Nederlandse merken kwamen pas laat op de markt, denk b.v. aan BNS of Pied Piper.

--
http://www.hupse.eu/radio

Karlson luidsprekerkast

door Ouwe Schipper @, Sassenheim, 24.09.2018, 10:46 (2253 dagen geleden) @ John Hupse †

....en dit exemplaar is mijn jeugdsentiment

[image]

Gebouwd in 1964, afmetingen H62 / B43 / D35

Stunt uit die tijd: kandelaar met brandende kaars op 25 cm ervoor;
plaat opzetten "Let there be drums" (!) bom bom bom bom bòff bòff --

Kaars uit

Nico

--
een kinderhand
is ook weer gauw leeg

Karlson luidsprekerkast

door huub.jak @, 24.09.2018, 12:19 (2253 dagen geleden) @ Ouwe Schipper

Deze kast is wel solide gemaakt met dat zwaren hout
er kan dan toch niks mis mee zijn ook grote spieker
Is er nog wat Bevonden in Zaandam met de demo ?
huub

Karlson luidsprekerkast

door Peter1952 @, 24.09.2018, 13:56 (2253 dagen geleden) @ huub.jak

Beste Huub, in het bericht van John d.d. 22 september wordt over a.s. dinsdag gepraat en de 22e was afgelopen zaterdag. Morgen, 25 september is het pas dinsdag. Dus de zaak is nog niet in het radiocafé behandeld.
Als je het zo graag weten wilt, kun je ook zelf naar het radiocafé gaan. Je woont er tenslotte vlakbij. Dan kun je zelf tenminste een eerlijk oordeel vormen en erover praten met andere belangstellenden. Dat is beter dan eventuele vooroordelen.

Groeten,
Peter

Karlson luidsprekerkast

door huub.jak @, 24.09.2018, 15:04 (2253 dagen geleden) @ Peter1952

Tja peter je heb gelijk
ik zal zien het is ook dicht bij
Huub bedankt

Karlson luidsprekerkast

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 24.09.2018, 15:26 (2253 dagen geleden) @ Peter1952

Huub, je bent morgenavond natuurlijk welkom in het radiocafé! Zie https://nfor.nl/index.php?id=258133 voor de uitnodiging.

Het belooft een spannende avond te worden, waar nog lang over zal worden gesproken. Of het gaat al direct fout bij de eerste de beste paukenslag :-( Ik ben benieuwd.

--
http://www.hupse.eu/radio

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum