B40 "update" (Algemeen)

door Bert V. @, Amstelveen, 30.09.2018, 23:09 (236 dagen geleden)
Bewerkt door Bert V., 30.09.2018, 23:15

Voor een leuk prijsje ben ik een poosje geleden in het bezit gekomen van een Murphy B40D receiver in slechte staat; daar ik al een B40B bezit heb ik deze aangeschaft voor in hoofdzaak mogelijk te vervangen onderdelen.
Deze D-versie heeft een extra knopje waar mee je de oscillator-frequentie iets kan variƫren (fijnregelen), erg handig en nuttog bij het beluisteren van Morse- en SSB-uitzendingen; met dat knopje wordt een variabel klein C'tje in het oscillatorcircuit bediend via een flinke vertraging.[image]
[image]
Wat echter bleek, dat bij deze latere versie van de B40 de afstand tussen de knop CRYSTAL on/off, en de knop ANTI-CROSS-MOD., vergroot is van 63mm (bij de A-B en C-versie) naar 70mm, kennelijk gedaan om de fraaie "vertragings"unit een plekje te geven.
Bij mijn B-versie is dus plaatsing van deze uitvoering, denk ik, niet realiseerbaar, en ook al omdat ik een venstertje zou moeten zagen in mijn frontplaat om de indicatie hiervan af te kunnen lezen heb ik daarvan afgezien.
Ik heb nu enkel een draaibaar C'tje van enkele Pf's gemonteerd in serie met een trimmertje om een kleine fijnregeling (over 180 graden) van de oscillator-frequentie te verkrijgen, ruim genoeg om Morse en enkelzijband-berichten goed neembaar/verstaanbaar te krijgen:[image]
met de originele C. met vertraging kon je wat ruimer om de gekozen frequentie regelen, maar mijn oplossing voldoet prima.
Ik heb getracht om deze "modificatie" niet zo ingrijpend te maken.
[image]

Groet, Bert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum