antenne versterker (Algemeen)

door fred @, 06.12.2008, 17:18 (5833 dagen geleden)

wie heeft er een schema hoe je eventueel een antenne versterker kunt maken <bouwen> ik weet niet of ze bestaan ?? . zodat dat ik niet altijd meters draad hoef te spannen om met de 30 er jaren toestellen een beetje ontvangst te krijgen

antenne versterker

door ivan @, tongeren, 06.12.2008, 18:11 (5833 dagen geleden) @ fred

Ik adviseer U een raam antenne of een loop antenne te maken met een buizenversterkertje achter. Schema's en bouwtekeningen zijn te vinden op dit forum.


Succes

Ivan

antenne versterker

door Jan vd Reijden, 06.12.2008, 18:14 (5833 dagen geleden) @ fred

antenne versterker

door Wim Stuiver @, Havelte, 07.12.2008, 07:59 (5832 dagen geleden) @ Jan vd Reijden

Hallo Jan,

Onder nr. 20 op de homepage van mijn website heb ik de werking (incl. schema)beschreven van een "Afstembare AM Bureau Antenne".

www.radio-wereld.nl

Hier kun je waarschijnlijk gegevens halen om zelf zo'n antenne te bouwen.

De ontvangst met deze bureau-antenne is uitstekend en ook richtinggevoelig!

Succes

Wim Stuiver

--
W.H.G. Stuiver

antenne versterker

door Pieter Vos @, 07.12.2008, 08:48 (5832 dagen geleden) @ Wim Stuiver

Een heel interessante schakeling, deze antenne versterker. Al geruime tijd loop ik met de gedachte ook zo iets te bouwen. Maar het is er nog niet van gekomen.

Omdat er een lus antenne in zit zal de schakeling niet alleen richtingsgevoelig maar waarschijnlijk ook minder storingsgevoelig zijn. Met de steeds maar toenemende elektro-magnetische vervuiling (denk aan al die goedkope, slecht ontstoorde electronica met schakelende voedingen en dergelijke) geeft een radio met een ferriet antenne vaak betere ontvangst dan een radio met een spriet- of draad antenne. Helaas hebben de radio's van voor ca. 1955 geen ferriet antenne. De genoemde antenneversterker zal dus uitstekend als voorzet kunnen dienen voor de oude buisradio's.

Wat de MG en de LG betreft kan in de voorzet versterker ook een ferriet antenne worden gebruikt. Het doet er niet zoveel toe van welk merk de staaf is. Wel liefst een wat langere staaf (20 cm) zodat er gemakkelijk aan beide einden een spoel geplaatst kan worden, zoals gebruikelijk bij veel radio's.

Bij gebruik van een 500 pF afstemcondensator zijn de spoel wikkel aantallen op een 10 mm dikke ferrietstaaf voor MG ca. 48 windingen en voor LG ca 180 windingen. Precies afstemmen van de zelfinductie doet men door de spoelen over de ferrietstaaf te schuiven.

Voor de KG zal een kleine open afgestemde raamantenne voldoen maar daar moet ik zelf nog eens mee experimenteren.

Qua toegepaste buis heeft men een ruime keuze: EF9, EF22, EAF42, EBF80, EF89, al het soort buizen dat geschikt is als HF en MF versterkers in AM ontvangers zal het wel goed doen. Ook zijn mogelijk buizen als de E88CC in cascode geschakeld.

Als men de gloeistroom van de buis apart voedt, is er natuurlijk geen belemmering om de voorzet op te bouwen met een P of een U buis. Bijvoorbeeld een PCC88 in cascodeschakeling. Als een buis in de voorzet toch te lastig is zal een een FET/bipolair cascode of een dual gate FET waarschijnlijk ook geschikt zijn.

Pieter.

antenne versterker

door fred101 ⌂ @, Waardenburg, 08.12.2008, 06:43 (5831 dagen geleden) @ Pieter Vos

http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=52&t=686
http://www.hamforum.nl/viewtopic.php?f=12&t=392

De eerste is de molen, een raamantenne bestaand uit 50m draad en een ECC81 als versterker. Staat geen schema bij maar is gewoon standaard schakeling, ik heb hem niet getekend maar zo inelkaar gezet met wat trial/error van een RF versterkertje met twee trapjes. RF in op grid, dan van anode naar grid2.
Er zit een varco parallel om hem af te stemmen.

De tweede is aperiodisch (dus geen varco) en functioneerde zo erg goed. Deze heeft ook 50m draad maar op deze manier gewikkeld was het signaal toch harder. Er is minder capaciteit tussen de draden als bij de eerste. Deze heb ik voor een vriend gemaakt die geen ruimte voor antennes heeft en veel naar de lange golf luistert.

Ze zijn beide spriraalvormig gewikkeld. Het is dus 50m wat doorgewikkeld is en niet allemaal losse parallel-lussen.

Ik gebruik de molen als luisterantenne voor 136KHz maar hij werkt hoger ook prima. Gebruik hem op de amateurbanden wel eens als monitorantenne om mezelf te ontvangen tijdens het zenden. (aan andere amateurs, don't do this at home :-D dit is geen goed idee als je daar geen speciale apparatuur voor hebt want je blaast zo je ontvanger ingang op, ik gebruik daar een racal preselector voor)

--
Fred\'s opvangtehuis voor verweesde buizenbakken
http://www.pa4tim.nl

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum