wat is dit voor radio? (Techniek Radio/TV)

door Herm Willems @, Maastricht, 13.10.2018, 21:10 (246 dagen geleden) @ John Hupse

Ok John, ik zal het nog een keertje uitleggen: vroege meerroosterlampen hadden een zijaansluiting op de huls waardoor ze in een gewone 4-pensvoet konden. Zo hoefde je geen nieuwe buisvoet te kopen, dat scheelde weer in de kosten. Later verviel die zijaansluiting en kregen de lampen een (vijfde) middenpen.

Ja, uiteraard werden direct verhitte lampen zowel in batterij- als wisselstroomtoestellen gebruikt. Echter, het verschil was dat de gloeistroom van de lampen voor wisselstroomtoestellen aanmerkelijk hoger was. Natuurlijk kon je een wisselstroomeindlamp ook uit een accu voeden, maar dan was die wel veel sneller leeg. Buizenfabrikanten stelden alles in het werk om zo lang mogelijk met een lading te doen. De Miniwattlamp uit 1923 was een rechtstreeks gevolg van dat streven.

Ik ken RMorg niet, ik maak gebruik van originele Philipsdocumentatie uit die tijd. Hoe dan ook: RMorg heeft het wel degelijk bij het rechte eind, kijk hieronder maar eens wat Philips in de lampengids van 15 februari 1929 over deze pit zegt...

Dank overigens voor je bijdragen, maar Ik stel toch voor om het hier maar bij te laten voordat we weer in een eindeloze welles nietes discussie verzanden. Daar heeft niemand wat aan.

[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum