Oxiderende pennen oorzaak glasbreuk? (Techniek Radio/TV)

door lethnjm @, Valkenswaard, 22.10.2018, 22:09 (1984 dagen geleden) @ S.Leunissen

De witte aanslag is de geoxideerde opgedampte barium spiegel van de getter. Deze getter dient om het vacuum hoog en schoon te krijgen en te houden. Zodra er zuurstof, CO2, of iets anders stoffen zoals bv. halogenen in de buis komen kan de getter dan niet meer adsorberen en vergiftigen ze de kathode emitter laag bestaande uit een Barium /Strontium mengsel op een nickelen stripje. Het lage electronen uitree potentiaal van het vrij Barium is dan door de omzetting ervan naar Bariumoxide en Strontiumoxide weg en de electronen emissie ook.
Die pennen zijn meen ik, (ben me voor dit type niet helemaal zeker) samengesteld uit meerdere delen van verschillende materialen. Het deel dat moet hechten met het glas is meen ik molybdeen. Dat oxideert niet bij de gebruikelijke temperaturen.
Schakeltesten worden gedaan om de uitzetting en krimp van materialen op elkaar te testen. Na vele jaren aan en uitzetten van de versterker, en de daarmee gepaard gaande uitzetting en inkrimping van de pennen, is het wel mogelijk dat er micro, of liever nano scheurtjes in het glas ontstaan. Die zie je alleen onder de SEM, moet je nog goed zoeken ook. En na vele jaren verschroten die scheurtjes zich tot er een lek onstaat. Ook treedt er migratie van elementen in het glas op door de potentiaal verschillen waaraan het wordt bloot gesteld, bv tussen twee nabeurige pennen. Dat kan tot zeer kleine glas compositie wijzigingen leiden, en dat leidt dan weer tot sterkte verlies, en uiteindelijk de fatale breuk. Gr, Niek


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum