Platenspeler Dual 1229(DIN) op NordMende TannHäuser 8400 (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 23.10.2018, 12:57 (1984 dagen geleden) @ John Hupse †
Bewerkt door soundman2, 23.10.2018, 13:07

Zeker Duitse radio's waren voorzien van een flinke fysiologie in de volumeregeling. Het was in een tijd dat James Last, Hugo Strasser en Bert Kaempfert hoogtij vierden. Vlotte muziek, met veel laag en hoog. Vooral op de radiomeubels van ondermeer Grundig, met grote luidsprekers en hoge tonen drivers, klonk dat voor die tijd prachtig. Wat dat betreft waren de opkomende Japanners met hun versterkers, zoals bijv Sansui, in de opinie van de luisteraars veel koeler in geluid. Bovendien waren de originele luidsprekers van de Japanse merken ook wel een beetje aan de Japanse toonladdder gelieerd. Nu zijn we er al lang achter, dat met die Japanse versterkers minder mis was als gedacht. Wat dat betreft is het muziekaanbod natuurlijk ook veranderd.
Alle vernieuwingen worden niet meteen door de massa gewaardeerd. Bij de opkomst van de televisie in 1951, maakte het publiek ook kennis met FM geluid, eerder nog dan bij de radio. Menig toonregelaartje stond linksom, omdat het geluid veel te scherp gevonden wordt.
Daar komt inderdaad nog bij dat de versterkers tegenwoordig de luidsprekers beter in de hand hebben, door een zeer lage inwendige weerstand. Dat is technisch gesproken ook een noodzaak als je met wat grotere vermogens gaat werken. Een luidspreker die ongecontroleerd uitslingert, door te weinig demping, is niet zo'n lang leven beschoren.
Minder belicht bij de huidige radiozenders zijn effecten als de zgn "Big Bottom", waarbij een flinke expansie plaats vindt in het (zeer) lage tonen gebied. Zelfs bij een zeer laag geluidsniveau, hoor je toch een aanzienlijke hoeveelheid lage tonen. Ook een effect waar oudere radio's slecht mee over weg kunnen.
In deze advertentie van APHEX is een en ander te lezen over het effect Big Bottom.
https://www.avid.com/en/plugins/aphex-aural-exciter-and-big-bottom-pro-bundle
of deze
http://www.aphex.com/products/exciter


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum