EL84 testen instellingen (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 26.10.2018, 14:58 (2002 dagen geleden) @ Anton van den Oever

Alle testers waar de buis wordt ingesteld op een bepaald werkpunt zijn gevoelig voor oscillatie, vooral typen die met wisselspanning werken en die de buis 50 x per seconde door het hele gebied heen zwiepen zoals de AVO’s en Hickoks.

Bij de 'sweepers' van AVO kan ook instabiliteit ontstaan door secundaire emissie ingeval beamtetroden worden gemeten. Ik had een aantal jaren geleden een 'meetprobleem' met een PCL82 op een AVO CT160.
De meting was verre van stabiel en ben toen met een scope in het apparaat gedoken. Het bleek dat op het schermrooster grote negatieve spanningspieken (ca. -60V) stonden vanaf het moment dat de enkelfasig gelijkgerichte
g2 spanning terugkwam op 0. Ik heb toen onderstaande schakeling bestaande uit een diode met serieweerstand in het apparaat gebouwd en het probleem was verdwenen.

[image]


De diode D2 onderdrukt eventuele negatieve spanningspieken op de g2 voedingslijn, de weerstand van 22 Ohm dient als beveiliging voor als de diode doorslaat. In dat geval gaat het 1/8 Watt weerstandje in rook op en niet iets anders.
Het werkt perfect en ik heb de modificatie inmiddels in meerdere AVO's ingebouwd. Bij AVO werkt het altijd ongeacht het type omdat het meetprincipe in feite altijd hetzelfde is, ook bij eerste 'two box valve tester' van het merk.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum