NSF radio zonder typeplaatjes (Techniek Radio/TV)

door Hans Op den Camp @, Leusden, 28.10.2018, 10:14 (2223 dagen geleden)

Goedemorgen forumlezers

Ik heb een NSF H262U radio zonder typeplaatjes. Zo te zien heeft het er ook nooit op gezeten en op de plaats van het typeplaatje staat het nummer 11843. Op de achterwand, waar ook nooit een typeplaatje heeft gezeten, staat hetzelfde nummer, ook waar normaal het typeplaatje zit.

Wat ook opvalt zijn de met een elektrisch vonk-graveerapparaatje aangebrachte letters ABR en nog een letter P. Ik heb dit ooit eens op het forum gelezen maar kan het niet meer terugvinden. Er werd toen meen ik gesuggereerd dat het Afbraak zou betekenen. De radio speelt echter perfect en ziet er nog als nieuw uit. Mogelijk is er inmiddels meer bekend over de betekenis van de letters ABR. Ik ben heel benieuwd !

[image]
[image]

--
Met vriendelijke radiogroet, Hans

[image]

NSF radio zonder typeplaatjes

door frans maessen @, lanaken, 28.10.2018, 12:04 (2223 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Hallo Hans,

https://www.nfor.nl/index.php?id=252189

Hier de laatste discussie over afbraaktoestellen, de mijne die nu ook weer perfect werkt, een BX700. De eerste met FM van Philips geloof ik.

mvg
Frans

NSF radio zonder typeplaatjes

door Willem @, Eemnes, 28.10.2018, 12:09 (2223 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

Bij Philips fabrieken had je een ABR, die in de middagpauze en na werktijd op sommige dagen open was voor het personeel. De afkorting staat voor Afdeling Bruikbare Restmaterialen.
Het kon dus van alles zijn, aluminium, componenten, meetapparatuur etc.

m.v.g.

NSF radio zonder typeplaatjes

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 28.10.2018, 13:02 (2223 dagen geleden) @ Hans Op den Camp
Bewerkt door Maarten Bakker, 28.10.2018, 13:46

Afbraak (ik begrijp nu van Willem - dankjewel! - Afdeling Bruikbare Restmaterialen, mogelijk is afbraak een andere afdeling of een vroegere of latere benaming) is de manier waarop het toestel verkocht is en hoeft niet te betekenen dat een toestel niet werkt. Het kan natuurlijk ook weer spelend gemaakt zijn door de koper.

Ik heb geen volledig overzicht van de manieren waarop een toestel daartussen terecht kon komen, maar wat we tot nu toe langs hebben zien komen zijn meestal prototypes die uit meetopstellingen kunnen zijn gekomen of waaraan getest of geëxperimenteerd is. Ik denk dat er nog diverse andere legitieme en clandestiene manieren zijn waarop een toestel als restmateriaal verkocht kon worden.

Hoe weet je in dit geval dat het om een NSF H262U gaat? Mogelijk zou je nog wat meer foto's van dit toestel kunnen maken om te zien of er wijzigingen zijn, wat de datumcodes zijn, wat de nummers (onder het randje) van de schaal zijn. Elke afwijking kan een aanwijzing zijn.

EDIT: Ik zie nu vagelijk H262 op het chassis gestempeld (dacht eerst dat er 452 stond, de middenfrequent), dat is mogelijk al een antwoord op een deel van de vraag.

NSF radio zonder typeplaatjes

door gertjanrhe @, Gooi, 28.10.2018, 21:12 (2223 dagen geleden) @ Hans Op den Camp

ABR Afdeling Bruikbare restmaterialen is in Philips kringen een begrip. Philips Telecommunicatie Industrie, opvolger van NSF, had in Hilversum en Huizen een ABR.
Je kocht er van alles, van nagelnieuw tot zeer oud. Bouten, moeren, snoer, kabel, metaalplaat, meetapparatuur, prototypes, afkeur, IC's, RT3600 modules etc. etc. Er gingen soms ook mooie apparaten door de pers. Maar je kon ook zo een Z80 ontwikkelsysteem kopen.

--
De techniek was in de jaren 40 veel verder dan menigeen zich bewust is

RSS Feed van deze thread
powered by my little forum