Typenummer van deze buis ? (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 29.10.2018, 21:31 (1977 dagen geleden) @ Maurice

Alle AVO's zouden deze buis aan moeten kunnen volgens de manuals.

Dat de buis in de AVO manuals opgenomen is hoeft niet te betekenen dat een meting op een AVO tester datgene weer kan geven wat in het boek staat. In een AVO boek zijn gewoon die elektrische gegevens van een buistype weergegeven die je ook in een buizenboek kunt vinden of uit de karakteristieken kunt halen.

Philip heeft in feite gelijk dat alleen een AVO VCM163 dit soort buizen goed kan meten. De oorzaak daarvan is dat het hier om een eindtriode met lage Ri gaat. Bij alle voorgaande AVO's is de inwendige weerstand van het meetsysteem te groot t.o.v. de Ri van de buis. Hierdoor ontstaat zichtbaar een meetfout, je gaat de dynamische steilheid zichtbaar maken in plaats van de als statische steilheid aangegeven waarde in het boek.
Ook buizen als een AD1, 2A3, 6080 etc. zijn daardoor niet goed te meten op een traditionele AVO buizentester.

De VCM163 meet op een andere wijze dan z'n voorgangers, de steilheidsmeting wordt daar uitgevoerd door de versterking van een toon te meten. Bij de Russische L3-3 gebeurt dat ook en die heeft bovendien gestabiliseerde voedingsspanningen, dus een voeding met een zeer lage Ri ten opzichte van de Ri van de te meten buis.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum