Typenummer van deze buis ? (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 30.10.2018, 20:02 (1976 dagen geleden) @ Maurice

Wisselstroom weerstand dVa/dIa bij een constante roosterspanning bepaald de Ra.
DAN nog bij een specifiek instelpunt grafiek.


Nou, je begrijpt er helaas niet veel van.
Onderstaand wat instelgegevens van een EL84 met daarin gemarkeerd Ra en Ri

[image]

De belastingsweerstand Ra, hier dus de primaire impedantie van de uitgangstrafo, kun je voor een penthode in klasse A berekenen door de voedingsspaning Va te delen door de anodestroom Ia. Uit de eerste kolom van bovenstaand plaatje is dat 250V : 48mA en dat is 5208 Ohm. Dat zie ook in de Philips gegevens staan voor Ra.

De anodegelijkspanning delen door de anodegelijkstroom is echter wat anders dan dVa/dIa waarmee de wisselstroomweerstand Ri van de buis berekend wordt.

Onderstaand een set Ia-Va karakteristieken voor de EL84
[image]

Als voorbeeld heb ik in het plaatje de d(elta) anodestroom ten gevolge van een d(elta) anodespanning gemarkeerd bij een constante roosterspanning van -8V.
Als de anodespanning bij die -8V varieert tussen 100 en 250 Volt dan varieert de anodestroom 5mA. Daaruit kun je de wisselstroomweerstand Ri van de buis berekenen bij die instelling. In dit voorbeeld is dat 150V/5mA = 30kOhm.

Deze berekening is een grove benadering omdat de stroomverandering klein is en daardoor niet precies genoeg afleesbaar. De stroomverandering is in ieder geval klein en dat duidt bij een grote anodespanningsverandering op een hoge wisselstroomweerstand Ri.

In de instelgegevens zie je voor Vg1= -7,3V een Ri van 38kOhm genoemd. In de set Ia-Va karakteristieken komt -7,3V niet voor, die moet dus geïnterpoleerd worden en dat heb ik achterwege gelaten omdat er dan nog meer lijnen tussen de karakteristieken komen te staan hetgeen de duidelijkheid in dit voorbeeld er niet beter op maakt.

Onderstaand een set Ia-Va karakteristieken voor de 6080

[image]

In dit voorbeeld, bij een -Vg1 van -40 Volt, is bij een variatie (dVa) van 10V in anodespanning een anodestroomverandering (dIa) van 22 mA het gevolg. Uit het plaatje kun je dan opmaken dat bij een anodespanning van 100V en een roosterspanning van -40V de wisselstroomweerstand Ri van een 6080 ongeveer 10V : 22 mA = 450 Ohm is.

Anode stroom meting Avo 1-4 wordt gedaan parallel aan de 200 Ohm Meetweerstand.

Dat klopt en het moet je nu wel duidelijk zijn dat een Ri van 450 Ohm uit het voorgaande voorbeeld daarop van grote invloed is. Bijv. een EC92 heeft een Ri van ca. 12k en die heeft dus geen merkbare invloed op dit soort metingen.


Ik zie niet hoe je dan komt dat een belasting 1k of 5k uit gaat maken tov die 200 Ohm.

Wellicht heeft bovenstaande je het een en ander wat verduidelijkt.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum