Typenummer van deze buis ? (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 31.10.2018, 02:31 (1997 dagen geleden) @ Maurice

Je geeft niet aan waarom je bij de AVO, cq andere testers, uit moet gaan van de AC
weerstand ipv DC weerstand. Dat is de discussie vriend.

Dat is de discussie helemaal niet, je gooit zelf definities door elkaar m.b.t. Ra en Ri en ik heb je getracht uit te leggen hoe het wel zit en ik ga daar niet opnieuw op in. Ik heb ook niet beweerd dat je van AC waarden moet uitgaan bij wat voor tester dan ook. Op AVO's staan gewoon DC waarden op het frontpaneel en die moet je aanhouden als je hem instelt, hoe die inwendig werkt doet er even niet toe.


Daar ik niet zie dat de Anode spanning, cq Anode stroom varieert bij de
stroommeting.

Waar je aan voorbij gaat is dat ook een AVO geen ideaal meetinstrument is. M.a.w. hij kent o.a. een meetcircuit dat geen inwendige weerstand van 0 Ohm heeft, maar iets van 200 Ohm. Dat meetcicuit kun je zien als anodeweerstand en daar heb je bij veel buizen zoals penthodes en kleine triodes ook helemaal geen last van.

Omdat dat meetcircuit van ca. 200 Ohm altijd aanwezig is meet je bij een steilheidsmeting in feite altijd de dynamische steilheid. Bij meerroosterbuizen en triodes met hoge Ri is dat geen probleem, de weerstand van 200 Ohm heeft dan een verwaarloosbare invloed op de meting en de gemeten steilheid kan als statische steilheid afgelezen worden.

[image]

In bovenstaand plaatje 4.21 kun je zien wat er met een triode gebeurt als daar een anodeweerstand aan toe gevoegd wordt: de steilheid neemt af t.o.v. de statische waarde. Het plaatje heeft, gezien de genoemde anodeweerstanden, betrekking op een relatief kleine triode maar het geeft wel aan wat er gebeurt en dat geldt ook voor een grote triode. Alleen zal het effect al bij veel kleinere weerstandswaarden optreden.

De steilheid die gemeten wordt is als genoemd in werkelijkheid altijd de dynamische steilheid Sd.
De grootte van Sd = S x (Ri/(Ri+Ra)) waarbij Ri de inwendige (wisselstroom) weerstand van de buis is en Ra de anodeweerstand.

Bij een 6080 met een (statische) S van 6mA/V en een Ri van 300 Ohm zul je dus met een meetcircuit van 200 Ohm een steilheid meten van maar 3,6 mA/V.
M.a.w.: dit is het resultaat van een meting die is uitgevoerd met een 'anodeweerstand' van 200 Ohm.
Het betreft een triode, die 'anodeweerstand' heeft dus ook een relatief grote invloed op de anodestroom die gemeten wordt omdat de anodespanning daalt.

Je kunt bij AVO meeting dus niet dVa/dIa oppakken daar Vg immers niet constant is.

Bij vaste Vg1 is dVa/dIa = Ri, dus de wisselstroomweerstand van de buis en dat heb je zelf nog onderstreept in je bericht van 30.10.2018, 22:20.

Bij een AVO is de Vg1 ook gewoon in te stellen, 't is wel een enkelfasig gelijkgerichte negatieve spanning maar van de juiste grootte en met de juiste fase en je kan er met een AVO prima de Ri mee meten.

Het patent 606707 geeft weer hoe met AC aan met DC spanningen gelijkwaardige metingen kunnen worden uitgevoerd en welke verhouding de AC spanningen daarbij moeten hebben tot de originele DC waarden.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum