Typenummer van deze buis ? (Gezocht)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 31.10.2018, 11:58 (2003 dagen geleden) @ Anton van den Oever

... maar in werkelijkheid is het meetresultaat helaas nog slechter omdat bij die 200 Ω ook nog de transformator weerstand moet worden opgeteld van de secundaire wikkeling + de getransformeerde primaire.

Ik heb naar aanleiding van deze discussie geen werkelijke meting uitgevoerd maar herinner me de beperking uit het verleden. Ik ben er toen ook al eens ingedoken en het staat me bij dat de totale inwendige weerstand die de tester in het anodecircuit heeft toch dichter bij de 300 Ohm lag dan bij 200 Ohm. De meting zal dus slechter uitpakken dan in het gegeven voorbeeld met 200 Ohm.

Daarbij komt dat AVO testers nu eenmaal een (in mijn ogen onterechte) status hebben van absoluut meetinstrument.

Dat zijn ze zeker niet maar met een goed gecalibreerd apparaat kun je nog steeds prima uit de voeten als je de beperkingen in het oog houd. Gewone ontvanger- en versterkerbuisjes meten gaat prima.
Trioden met lage Ri gaat niet, maar daar houd je dan rekening mee.

Je moet de AVO's, net als de meeste techniek, in de tijd plaatsen waarin ze ontwikkeld en verkocht zijn. Het is m.i. nog steeds ronduit briljant dat met wisselstroom een meetmethode ontwikkeld is waarmee het als producent mogelijk was niet in een apparaat te vervallen met allerhande gestabiliseerde DC (buizen-)voedingen. Het wordt als je die richting moest volgen al snel iets vergelijkbaar met een Russische L3-3 of een Metrix U61B. Dat zou voor AVO geresulteerd hebben in aanzienlijk hogere productiekosten en dus minder aantrekkelijke prijsstelling van hun buizentesters.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum