schema rare radio (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 05.11.2018, 11:15 (170 dagen geleden) @ shortwave60

Bedoel je met "rare" zeldzaam?
Het principe van een radio zonder nettrafo bestaat al zolang er radio's zijn die op zowel gelijk als wisselstroom kunnen werken. Ook zijn er op die manier miljoenen televisietoestellen gebouwd. Er zijn zelfs speciale buizen voor ontwikkeld, zoals de U-buizen voor serieschakeling, met als eigenschap dat ze allemaal een gloeistroom hebben van 100mA. Voor tv is dan de serie P-buizen ontwikkeld, met een gloeistroom van 300mA. Door het ontbreken van de trafo en daardoor netscheiding bijna niet mogelijk is, hangt het chassis vrijwel direct aan het lichtnet.
Bij veel U-toestellen zitten de schroeven van de knoppen, dan ook binnen de kast en alleen bereikbaar met een schroevendraaier via een gaatje in de bodem.
Bij bereikbare schroeven vulde Philips de schroefgaten met was. Overigen warener vroeger wel meer artikelen die onveilig waren, zoals de driewegsteker en de platte netsteker. Het kon zomaar gebeuren dat je een pen naast de steker stak en daar stond dan ook gewoon netspanning op. Ook lampfittingen in schemerlampen waarbij de huls na de lamp gewoon aanraakbaar was etc.
Overigens is het niet zo dat radio's met een nettrafo altijd netscheiding hebben. Sommige radio's zijn uit kostenoverweging uitgevoerd met een zgn autotransformator, een trafo met één winding, waarop zowel de gloeidraad als de hoogspanning zijn afgetakt.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum