Saba Freiburg 3DS afstemmingsmotor (Techniek Radio/TV)

door frans maessen @, lanaken, 09.11.2018, 16:13 (131 dagen geleden)

Hallo allemaal,

Ben al een tijdje bezig met de revisie van een Freiburg 3DS. Het radio gedeelte werkt weer prima. Alle blauwe cond. uitgewisseld en de meeste elko's ook. De beide 1000pF cond aan de anode van de beide EL84's waren er in de 70er jaren uitgeknipt, dus vervangen. Ook de volume motor was losgeknipt. Die gebruik ik toch niet (geen afstandsbediening) dus die laten we verder met rust.

De laatste week bezig geweest met meten en foutzoeken om de automaat weer aan de praat te krijgen. Uiteindelijk de fout gevonden (bedankt Dirk). Toch een spoel van de afstemmotor met kortsluiting. Hij zag er al een beetje "heet" uit.
In eerste instantie had ik die doorgemeten (Freiburg 7 in mijn gedachte) waar de spoelen in serie staan en als je 2kohm meet is dat 2 maal 1000 ohm en prima.
Maar de 3DS heeft de spoelen op een andere wijze gekoppelt en zijn ook van een andere constructie. Gemeten drie maal 2.8kohm en eentje 75 ohm. Draaddikte is ook anders, Ik meet 0.05 tot 0.08 mm terwijl de meeste latere motoren .1 mm en 1000 Ohm zijn.

Dus als iemand noch spullen heeft staan, complete motor of spoeltjes van 2.8 kohm dan hou ik me aanbevolen.


[image]

[image]

Op de onderste foto is te zien dat deze motor anders is geschakeld, alle rode draadjes naar de bovenste twee punten naar 270 VAC. De gele draadjes naar de ECL80.

MVG
Frans Maessen


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum