AG4456 veiligheidcondensatoren (Algemeen)

door soundman2 @, Wouw, 11.11.2018, 20:00 (1985 dagen geleden) @ rgb

Veilig of niet, dat blijft de vraag.
In de tijd dat de pick-up in de handel was, was de netspanning net zo dodelijk als nu. Het risico dat een nieuwe condensator doorslaat was ook toen aanwezig, Waarschijnlijk speelt ook mee hoe groot de kans is dat een gebruiker een schok krijgt of erger.
De condensatoren moeten 1) defect zijn en 2) de gebruiker moet dan al met blote voeten o.i.d. op een geleidende vloer staan, 3) bij een werkende pick-up het element afnemen en 4) de aansluitingen aanraken. De arm waarin de bedrading zit is geheel van kunststof etc.
Laat je er de statistiek op los, dan duurt het honderden jaren eer er een dode valt, maar dat kan heel goed morgen al zijn. Dat is ook het geval met de Y-condensatoren, die nooit geleidend worden, ik denk eerder hoogst zelden. En dan betreft het de montage in apparaten die geaard moeten worden. Ik weet niet of aanraakbare metalen delen in bijvoorbeeld een dubbel geïsoleerd apparaat met het net verbonden mogen zijn via Y condensatoren.
En dan te bedenken dat er Duitse radiotoestellen waren van gerenommeerde merken als SABA, waarin geen enkele netscheiding naar de pu aanwezig was (SABA Sabine). Men schreef waarschijnlijk gewoon een SABA pick-up voor, die geheel van kunststof was.
Tegenwoordig zijn de omstandigheden wel beter door de introductie van de aardlekschakelaar.
Feitelijk dient een reparateur na een ingreep in een elektrisch toestel, een veiligheidstest uit te voeren, iets wat voor een hobbyist al vrijwel onmogelijk is. Dat houdt in dat een zgn ondeskundige geen ingrepen mag doen. Niet voor niets zijn er tegenwordig in gebruiksaanwijzingen meer bladzijden besteed aan veiligheidsvoorschriften en het advies om het apparaat zelf niet te openen.
Alles bij elkaar genomen, zou ik de condensatoren gewoon laten zitten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum