Nut van deze C? (Techniek Radio/TV)

door John Hupse † ⌂, Schoonhoven, 19.11.2018, 11:40 (1956 dagen geleden) @ Erwin 5huizen

Kan losknippen en niet vervangen veel kwaad op termijn?

Losknippen van onderdelen is inderdaad goedkoop en gemakkelijk.

Wanneer je het Boucherot filter verwijdert kan de l.f. versterker instabiel worden waardoor b.v. de eindbuis en/of de luidsprekertrafo defect raakt.

De aanbeveling vlgns. de NVHR-reparatiecursus is dan ook om deze condensator (wanneer het gaat om een paraffine condensator die direct is verbonden met de nul) preventief te vervangen. Anders verniel je immers de primaire wikkeling van de luidsprekertrafo in geval van een sluiting.

Iets dergelijks geldt ook voor de koppelcondensator en de ratelcondensator.

Ik heb nooit begrepen waarom de c niet gewoon over de primaire aangesloten wordt;

dat kan in bepaalde gevallen, dit hangt af van bedrading van het toestel, de serieweerstand van de luidsprekertrafo, de serieweerstand van de condensator en de eigenschappen van de voedingselco. We hebben het hier over de fasemarge bij een frequentie van 10 kHz en hoger, het faseverloop van een l.f. versterker is nu eenmaal afhankelijk van de genoemde faktoren en ook nog van de aangesloten luidspreker(s). Zoals wellicht bekend bestaat zo'n Boucherot filter uit een weerstand en een condensator. De weerstand is al aanwezig in het toestel in de vorm van de som van de serieweerstand van de condensator, voedingselco en trafowikkeling. Soms is nog een extra weerstand nodig.

Je kan een en ander gewoon nameten om naar aanleiding van de aangebrachte wijzigingen een ander Boucherot filter te ontwerpen, maar het is eenvoudiger om deze condensator preventief te vervangen. Vandaar dit advies.

--
http://www.hupse.eu/radio


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum