Vervorming geluid in LF-versterker B2X92A Vervolg (Techniek Radio/TV)

door Jan Bus @, Amersfoort, 19.11.2018, 12:22 (1978 dagen geleden) @ Jan Bus

Eerst even beschrijving van de aard van de vervorming: Op zich is hij niet zo sterk, maar is ook bij laag volume aanwezig. Omdat ik lawaai-doof (fikse dip rond 4 kHz) ben,kan ik de hoge tonen niet goed beoordelen. Maar het hoge middengebied klinkt onaangenaam agressief snerpend. Bovendien lijkt het dat er intermodulatie plaatsvindt met de lage tonen, mogelijk met een 50Hz brom (die je niet hoort omdat de kleine luidspreker ze niet kan weergeven). De vervorming is ook aanwezig bij grammofoonweergave, maar in mindere mate. Toch maar 3 keramische condensators van 4,7 nF vervangen: C36, 42 en 43 (zien er niet fraai uit; wat afgebladderd, terwijl andere onderdelen er optisch nog goed uitzien). Geen effect. Dan maar de condensator C45 aan de anode van UL84 vervangen. Omdat ik geen 10 nf had, heb ik er om te testen een waarde van 18 nF ingezet. De vervorming in het middenhoog was toegenomen; tevens klinkt het geluid nog scherper. Kennelijk beinvloedt het Boucherot-filter (C45 over primaire UGT) ook de midden en hoog weergave en drijft deze op. Ik herinnerde me de site van Kees van Dijke: http://www.radiocollection.cmshost.nl/kvdijke/nl/index.html
Hier beschrijft hij bij veel Philips toestellen de hebbelijk- en onhebbelijkheden van het LF-deel en hoe dit te verbeteren. Ook de B2X92A. Hij adviseert C45 te vervangen door een C van 2,2 nF en een R van 2,2 kohm in serie. Heb dit gedaan: het snerpende geluid is nu behoorlijk verminderd. Grammofoonweergave is bijna goed te noemen.
Wanneer ik op AM of FM luister dan vermoed ik dat de lagetonen opdrijving te veel van het goede is. Kees heeft hier tips over (ook bij vergelijkbare toestelletjes van Philips). Ga hier mee experimenteren. Wordt vervolgd.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum