ECC86 (Techniek Overig)

door kris @, Gent België, 03.12.2018, 23:10 (169 dagen geleden) @ G.J.Eshuis

Wie heeft er vaker met dit bijltje gehakt en welke capaciteit en spanning adviseren jullie (in het bewuste artikel was dit 50 muF en 250 Volt)??


heb met de vonkmethode succesvol enkele onderbroken, fijne trafowikkelingen terug kunnen aaneen "lassen".

Ook een keer een losgekomen laspunt van een gloeidraad, maar dat kwam na een korte tijd weer los. Valt te begrijpen, gezien het opwarmen en koelen van de draad stress veroorzaakt op de zwakke las. Een ergens halfweg onderbroken wolfraamdraad valt mijn inziens maar moeilijk weer aan elkaar te lassen, maar je kan het altijd proberen.

Vraag is bij welke spanning slaat de vonk over. Als je de elco teveel oplaad kan het ook fout gaan. Ik pak het dus als volgt aan : condensator ongeladen parallel aan de te herstellen verbinding. Voeding (600V of meer) via hoogomige weerstand (100k bvb) dan aansluiten op de elco. Deze laad zich langzaam op tot de spanning waarbij de vonk overslaat, en indien nodig nog een keer enzv. Als de verbinding hersteld is stopt het vonken vanzelf, want de elco kan zich niet meer opladen. Hoe groot de elco nu mag zijn hangt er een beetje vanaf hoe hoog de spanning wordt voor de vonk (want de energie in de elco gaat omhoog met het kwadraat van de spanning : 1/2CxU²). Ik zou beginnen met een 1 µF (low ESR )en zien wat het geeft.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum