Trafo BX480A defect? (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 04.12.2018, 08:10 (174 dagen geleden) @ gerard

De radio geeft alweer geluid.

Ik had nog een andere trafo en die heb ik erin gemaakt. Ik vond het wel een heel gepruts maar uiteindelijk inderdaad niet onoverkomelijk. Als je deze radio uitkast blijft niet, zoals bij veel radio's, de luidspreker aan zijn plank in de kast zitten. De radio wordt uitgekast met luidsprekerplank en luidspreker eraan vast. Daardoor is de werkruimte rond de trafo heel beperkt. Ik ben daarom begonnen met de luidspreker ook van het chassis te verwijderen.
Daarna kon ik de trafo vervangen. Eerst alleen de schaallampen aangesloten, die brandden prima. Dan alles aangesloten en weer getest op sluiting met gloeilamp. Buizen erin gestoken en toen speelde de radio.
Gedeeltelijke sluiting van de afstemcondensator kon ik oplossen door een plaat iets te verbuigen.

Het geluid klinkt nog niet helemaal zoals ik wil dus ik moet nog wel een en ander nakijken.
Er is sprake van wat motorboten. Dit is een heel laagfrequente oscillatie die opkomt als je het volume hoog draait. Vaak rond 10Hz, net als een motorboot, en te verhelpen door C3 te vervangen. Maar die heb ik al vervangen, is dus keurig 100uF, en mijn oscillatie is ook veel trager, zo rond 1 a 2 Hz. Als ik op C3 een 330uF elco klem verdwijnt het. Misschien een te hoge versterking in het AF deel?

Op de eerste elco meet ik ongeveer 250V, ga binnenkort verder en dan alle spanningen meten.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum