Vobuloscope "LIERRE 111" (Techniek Radio/TV)

door ecc802 ⌂ @, 10.12.2018, 18:47 (1936 dagen geleden)

Beste forum leden.

Een tijdje geleden ben ik heel toevallig in het bezit gekomen van een oude Vobuloscope type 111 van het merk Lierre.

Het toestel was eigenlijk nog in een goede staat maar na een test bleek toch het één en ander niet meer goed te functioneren. Het meetapparaat bestaat uit twee oscillatoren, één van 574Khz die we ook nog eens kunnen laten wobbelen, een tweede oscillator met een bereik van 440Hz t.e.m. 16Mhz in 9 meet-bereiken en als laatste een compacte oscilloscoop.

-Mijn eerste probleem situeert zich eigenlijk rond de oscillator met 9 bereiken. De Collpits oscillator valt steeds stil in de frequentie-bereiken boven de 6.5Mhz, bovendien klopt tijdens het wel oscilleren van deze kring geen enkele frequentie, deze komt zelfs nog niet eens in de buurt van wat er vermeld staat ter hoogte van de keuzeschakelaar op het voorfront.
De enige stand waarin de frequentie wel klopt is in de positie "BF", 440Hz dus.

-Een tweede probleem heeft te maken met de werking van het toestel, ik begrijp er niks van. Welk frequentiebereik we ook selecteren via de draaischakelaar, steeds is het signaal gemoduleerd door de tweede oscillator van 574Khz. Bij deze tweede oscillator kan ook nog eens een zweving van 50Hz meegegeven worden om te wobbelen.

-Mijn vraag is nu:
------------------
-De aangegeven frequenties op de draaischakelaar, zijn dit allemaal MF of IF frequenties van oude en nog bestaande ontvangers? Er is een stand bij die regelbaar is van 450 ..... 500Khz (IF voor radiontvangers).
-Waarvoor dient de frequentie van 574Khz die tevens kan gewobbeld worden (+/- 15Khz)?
-Waarom zijn die gekozen vaste frequenties steeds gemoduleerd met 574Khz?

In het verleden heb ik al enkele ontvangers doorgemeten met een Sweep-generator en oscilloscoop zonder problemen maar de precieze werking van die "Lierre Vobuloscope" is mij een raadsel.

MVG,
Ludo
[image]


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum