Philips B5X23A knetterend geluid rechts (Techniek Radio/TV)

door Timhofstede @, Poeldijk, 10.12.2018, 20:17 (1935 dagen geleden)
Bewerkt door Timhofstede, 10.12.2018, 20:23

Beste Forumleden,

Bij het spelend maken van mijn Philips B5X23A heb ik last van een knetterend geluid uit de rechter speaker. Dit geluid is niet beïnvloedbaar met de volume knop. Na de spanningen uit het schema te hebben vergeleken met de radio zag ik dat op de anode (van de triode van rechts) een lagere spanning staat. Volgens het schema zou hier op fm 76V op moeten staan, echter meet ik maar 34V. Bij bijvoorbeeld de anode van de EL84 meet ik ook iets lagere waarden maar dit zal waarschijnlijk komen omdat ik de radio op 245v ingesteld hebt staan. Bij de andere triode is de spanning op de anode overigens wel goed.
[image]
De eerste vraag van mij is of deze lagere spanning de (mede)oorzaak zou kunnen zijn van het knetterende/ruisende geluid.
Zoals in het schema al te zien is heb ik de twee teerknollen op de uitgangstrafo vervangen door de welbekende gele condensatoren. Een van deze twee zag er verdacht uit door een soort versmolten "putjes" en ik las vaak in andere berichten dat het slim is om deze te vervangen omdat deze condensatoren vaak slecht zijn.
De weerstanden rondom de ECC83 zoals de R48, R50, R52 en R52 lijken nog goed te zijn met mijn multimeter. Op het forum las ik dat een knetterend geluid ook veroorzaakt zou kunnen worden door slechte verkoolde buisvoeten of door slecht contact met de buisvoet. Door "roeren" met de buizen hoor ik echter geen verschil. Dus een slecht contact zal het probleem niet zijn. De voeten lijken optisch wel redelijk warm te zijn geweest maar ik twijfel of dit de oorzaak is van het knetteren omdat de spanning dus ook te laag is. Of is de te lage spanning een gevolg op de verkoolde buisvoet? Of is de ECC83 buis gewoon defect? Ik heb helaas geen mogelijkheid om de buis in een andere radio te testen. Ook heb ik helaas geen scope in mijn bezit. Ik merkte op dat het knetteren ook het afstemoog lichtelijk beïnvloed. Op de platenspeleringang blijft het probleem zich ook voordoen. Ik ben een beginner wat betreft de techniek maar het lijkt in mijn opzicht geen groot defect te zijn. Overigens werkt de radio verder prima.

Weet iemand wat misschien het probleem zou kunnen zijn?

Alvast hartelijk dank voor het meedenken.

Met vriendelijke groet,

Tim Hofstede


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum