Philips BX 310A/53 (Techniek Radio/TV)

door Leo Snoeren ⌂ @, Dongen, 11.12.2018, 13:19 (1956 dagen geleden) @ Gerrit S

Beste Gerrit,

Welkom op dit forum!Fijn dat er met enige regelmaat nieuwe mensen geïnteresseerd zijn in deze oude techniek! Je vindt hier een zeer gemêleerd gezelschap van liefhebbers, hobbyisten en zelfs professionals die zit met deze techniek bezig houden. Niet iedereen heeft evenveel geduld en ook bezit niet iedereen de vaardigheden om precies op te schrijven wat er bedoeld wordt, maar je mag er vanuit gaan dat iedereen de intentie heeft iemand anders te helpen. Dus: welkom!

Dan wat antwoorden op je vragen en opmerkingen:


Ik heb het toestel nog NIET geprobeerd, er zit namelijk ook nog geen veilig netsnoer aan en de afstemcondensator ligt los.

Dit zijn beide problemen die eenvoudig op te lossen zijn. Indien het een katoen omsponnen snoer betreft en je deze door een perfecte replica snoer wil vervangen, kijk dan eens bij Ben Dijkman. Voor wat de afstemcondensator betreft kun je eens kijken waarom deze los zit (of is deze verend opgesteld?)

Mijn bedoeling is ook zeker om alles eerst na te meten !

Bij Tips en trucs vindt je hoe je veilig een radio kan opstarten.

Maar ik ben nu net een beetje begonnen met deze hobby, daarom ook geregistreerd bij dit forum om meer kennis te vergaren en HULP te krijgen om dit te kunnen doen.

Zoals ik hierboven al schreef, de intentie van iedereen is echt om te helpen....

Maar als U het antwoord goed had gelezen, wat ik Arjan Boomars heb gestuurd, had U kunnen zien dat ik deze condensatoren alleen uit voorzorg wilde vernieuwen, omdat ik ergens op het net heb gelezen ( vraag nu niet waar, dat weet ik echt niet meer ) op een website met buizenradio’s wat er zeer professioneel uit zag, dat het beter is de “teerknollen” uit voorzorg te vernieuwen, omdat deze zo oud zijn en nieuw al niet te best waren.

Alles vernieuwen is een kreet die je wel vaker hoort, maar het levert je veel werk op en niet noodzakelijk een werkende radio. Er zijn enkele condensatoren die je wel beter op voorhand kan vervangen door een nieuw exemplaar. De koppelcondensator, de ratel condensator en, indien aan een kant aan massa aangesloten, de condensator over de uitgangstrafo. Voor alle andere geldt; meet maar of ze lek zijn en vervang ze indien nodig.

Als je de radio opstart met een gloeilamp in serie, maak je niets stuk en krijgen de afvlak condensatoren wat minder voor hun kiezen. De kans dat je deze dan moet vervangen is klein.


Als je dit dan leest als newbie, is het dan raar dat ik ze wilde vernieuwen ?

Nee, niet raar, maar probeer vooral te leren wat je doet en waarom. Probleem van alles wat je op internet vindt is dat iedereen er van alles op kan zetten en dat het niet perse waar hoeft te zijn......


met vr. gr. Gerrit

Ik wens je alvast veel hobby plezier en verneem graag wat je vorderingen zijn!

--
Met vriendelijke groet,

Leo Snoeren

https://www.rrd.link/ (onder constructie)

leosnoeren(apenslingertje)freedom.nl


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum