Philips 21tx240/01 tv opstarten. (Techniek Radio/TV)

door Laurens @, Zaandam, 14.12.2018, 01:23 (1954 dagen geleden) @ Tristan A

Allereerst: een TV is niet netgescheiden! De volle 220v netspanning kan op alle metalen delen binnenin de kast komen te staan! Gebruik bij metingen een scheidingstrafo!

Als je onderstaande adviezen niet snapt, begin dan niet zelf aan de reparatie van een TV. Schakel een vaardige reparateur in. Dat is niet om laagdunkend of lullig te doen, maar uit bescherming van je TV - en nog belangrijker, jezelf.

Doorgrond eerst waarom je precies een variac wil gebruiken...

De variacmethode is een beetje een mythe. Het achterliggende doel is het voorkomen van schade aan elco's, of ontploffende elco's.

De gedachte is dat bij een lage spanning de elco's de kans krijgen om te formeren.
Dit is een foute gedachte. Formeren gebeurt met een stroombegrenzing, niet met een spanningsbegrenzing. Met een variac breng je dus eigenlijk altijd je elco's in gevaar. Meestal gaat het goed, omdat elco's wel wat mishandeling kunnen hebben en omdat we in Nederland veel Philips radio's hebben met verrassend goede elco's, maar het is geen goed plan om daar op te vertrouwen.
Formeren kan wel 8 uur duren, maar meestal is het na 1 uur stabiel in mijn ervaring.

Daarnaast wil men bij een kortsluiting verdere schade aan het toestel voorkomen.
Wederom heeft een variac dan geen zin. Een variac is geen kortsluitbescherming. Zowel je TV als je variac loopt dan gevaar.

Specifiek bij TV's is het opstarten met een variac GEVAARLIJK omdat er diverse vermogens-oscillatoren in zitten, die op een te lage spanning mogelijk niet aanslaan.
Dat betekent voor de buizen, dat daar een veel te hoge stroom door kan gaan lopen met schade tot gevolg.
Bij een TV moet je dus altijd zorgen dat de TV niet in werking kan treden, door een buis er uit te trekken.

Waar is een variac wél handig voor?
Bij het ingebruik nemen van een érg ingewikkeld toestel zoals een TV, wil je van alle hoogspanningselco's zeker weten dat ze niet lek zijn. De variac is een spanningsregeling - omdat de TV niet in werking treedt, is de voeding onbelast en kan de spanning op de elco te hoog worden als je geen variac gebruikt.
Als je met de meting van de individuele elco's bezig bent, gebruik je in principe ook een serielampje van 15w ter bescherming van de elco's.

Als je een volledig toestel met een serielamp gebruikt, dan moet het vermogen van de lamp zeer grofweg gelijk zijn aan het vermogen van het toestel. Maar doe dat dus niet bij een TV. Die moet direct op de volle spanning, zodra er is vastgesteld dat de elco's in orde zijn en er geen andere zichtbare problemen zijn met het toestel.

--
Ik neem op kleine schaal reparaties voor anderen aan voor een leuke prijs.
Stuur een mailtje bij interesse.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum