Weerstand vervangen, welke C - radiocafé (Techniek Overig)

door gerard ⌂ @, Zeist, 19.12.2018, 13:06 (1954 dagen geleden) @ gerard

Op het RadioCafe in Zaandam zijn gisteren de condensator-ballasts besproken. Met name op het lastigste punt van: welke condensator moet je gebruiken, waren de meningen te divers om tot een heldere conclusie te kunnen komen. Zonder iemand iets te willen opdringen of zelfs maar adviseren, probeer ik hier verslag te doen van enkele overwegingen (naar voren gebracht op de avond en tijdens het heen- en terugtransport).

Deze Vishay Note beschrijft op pagina 2 ballastcondensatoren. De gevreesde spikes heten daar surge en er wordt gesproken van class-II spikes van 2,5kV en 50 us, en class-III spikes van 4kV en 50us. De spanning in de condensator mag dan kort (2 sec) tot 1,6 keer de DC-rating zijn.

Volgens CapCalc is de piekwaarde tijdens class-II en class-III spikes, zo'n 350 a 400V zodat een 400V condensator zou voldoen. De door mij gebruikte 630V versie is dus al ruim bemeten, niettemin werd gezegd dat je voor een paar cent extra ook 1000V exemplaren kunt kopen die dan nog grotere zekerheid bieden.
Maar ja, hogere proefspanning betekent ook meer lek?

Dat Chinese condensators slecht zijn hoor je vaak op sociale media, maar is dat ook zo? Een fabrikant die miljoenen condensators produceert kan zich niet veroorloven dat er een hoog percentage als defect terugkomt.

In de meeste huishoudens is een class-II spike al heel zeldzaam. In industriele omgevingen komen wel spikes van 50kV voor, maar thuis hoef je daar niet bang voor te zijn.

En X2 condensators? Hun zelfherstellende eigenschappen komen door een constructie waarbij er capaciteitsafname plaats vindt bij te hoge spanning. Je riskeert dus een teruggang in de werking van je radio.

Maar goed beschouwd zijn alle risico's vrij laag. De kwetsbaarheid van de Senseo komt door een zeer laag RC-product (40us, tegen 1700us in een radio) en de continue blootstelling van 8000 uur per jaar, want ook als je geen koffie zet is de condensator aangesloten.

De bleeder-weerstand zou uit twee delen moeten bestaan om aan de gewenste vonkoverslagbescherming te voldoen. Dus ipv een 220k weerstandje over je ballast, liever twee van 100k in serie.

Het was weer een uiterst geanimeerde avond, wegens een buurtdiner in onze vaste zaal zaten we in een andere zaal met een echte kerstboom, rondom een tafel waarop alle spulletjes konden worden uitgestald. Voor de zaalverplaatsing bood het buurtcentrum ons gratis koffie aan! Met de interessante discussies, waarvan zelfs de meest geharnaste radiospecialist wel iets opstak, was deze RC-avond een waardige afsluiting van het jaar 2018!


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum