Buizentester (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 20.12.2018, 12:33 (1953 dagen geleden) @ kris
Bewerkt door Ron Kremer, 20.12.2018, 12:48

nog een toevoeging. Als het vacuüm ideaal is loopt er nog steeds een kleine roosterstroom, maar de andere kant op. (het stuurrooster wordt door het landen van verloren gelopen electronen negatief).

Dat klopt wel in maar is in feite het Edisoneffect waar je alleen bij erg kleine roosterspanningen 'last' van hebt omdat het werkpunt er door kan worden verschoven. Ook kan het zijn dat het werkpunt door dit effect wordt bepaald, je ziet dat doorgaans bij de triode van de EABC80 in radio's.


dus bij een perfect vacuüm buis neemt tijdens deze test de anodestroom wat af. Bij DC gekoppelde schakelingen (bvb in BVM's) vind je dikwijls een regeling om dit te compenseren, zowel voor negatieve als positieve afwijking.

M.i is dat laatste gewoon thermische drift, daar heb je bij buizen nou eenmaal meer last van dan bij de gemiddelde halfgeleider (meet)schakeling.


en dan is er nog een derde verschijnsel dat vooral bij eindbuizen optreed die goed warm worden. G1 kan zelf elektronen emitteren, eens de buis op temperatuur is, ook dat brengt een verhoging van de anodestroom met zich mee.

Dit verschijnsel is roosteremmissie en als dat optreedt is er doorgaans iets grondig mis.
Het kan ook echter ook aan de buis zelf liggen.

Ik heb hier bijv. een versterker met 6080's in de eindtrap en die staan in klasse A op bijna volledig toegestane dissipatie. Daarnaast hebben 6080's flinke kathodes die per stuk met zo'n 8 Watt gestookt worden.
Bij relatief veel 6080's van RCA is er tijdens de fabricage plaatselijk blijkbaar kathodemateriaal op de roosters terecht gekomen hetgeen met alle hitte de roosteremissie zelfs nog bevordert. Op die plaatsen kunnen de roosters roodheet worden ondanks goede instelling. Bij 6080's van bijv. GE, Sylvania, Westinghouse etc. dit probleem nooit tegengekomen.

Vr. gr. Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum