Netspanning-netfrequentie : 50Hz/60Hz (Techniek Radio/TV)

door soundman2 @, Wouw, 27.12.2018, 20:52 (1947 dagen geleden) @ Armand
Bewerkt door soundman2, 27.12.2018, 21:04

Het fenomeen van de 60Hz transformatoren op het Europese net van 50Hz is niet helemaal nieuw. In het verleden was het afdoende om een radiotoestel van 220 Volt om te schakelen naar 240 Volt. In de praktijk leverde dat nauwelijks problemen op.
Rekening houdend met toleranties die meestal op de netspanning zitten , zal de autotransformator die je nu hebt prima voldoen.
Ik kan me bij het gebruik van de term "omvormer" wel wat voorstellen. In advertenties worden dit soort trafo's heel vaak gewoon omvormer genoemd. In feite vormt de transformator de ene spanning om in een andere spanning, dus taalkundig is er niet veel mis mee. De techneut denkt bij de term omvormer meestal aan een actief component. Voor de gewone man is het belangrijker wat het ding doet. Voor mij is het ook gewoon een transformator.
Dat er al dan niet allerlei (vervelende) bijverschijnselen optreden, daar komt de leek later wel achter. De handel is dan wel weer zo slim om niet de oorzaak weg te nemen, maar om allerlei goede of minder goede netfilters te adviseren.........


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum