Draaispoelmeter RP 270 vreemd gedrag. (Techniek Overig)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 31.12.2018, 07:45 (1936 dagen geleden)

Hallo;

Ik gebruik al jaren een Neuberger RP270 buizentester en ben daar zeer tevreden over.
Sinds kort merk ik iets heel vreemd aan dit toestel; Als ik dus een buis aan het testen ben volgens de gebruikelijke methode; dus eerst kaart erin en de juiste pinnen steken, dan de te testen buis erin, dan met de testknop al de standen doorlopen tot op de laatste stand en dan afwachten hoeveel emissie er af te lezen valt op de draaispoelmeter. Tot daar werkt alles zoals het moet.
Als ik nu om deze test af te sluiten de draaiknop tegen wijzerzin terug draai naar de uit stand ...dan klapt de draaispoelmeter zeer snel naar min ( zelfs onder min ) , dusdanig dat de naald tegen de linkse aanslag aanklapt en daar iets onder het nulpunt blijft hangen.
Als ik dan een Klein tikje geef tegen deze draaispoelmeter komt deze terug los van zijn aanslag en komt deze terug mooi op zijn nulpunt te liggen en kan ik terug gaan meten.
Dit heb ik vroeger nooit opgemerkt. Dit lijkt me helemaal niet gezond voor de draaispoelmeter.

Ik dacht...dit los ik snel wel even op en heb een aantal condensatoren parallel over de draaispoelmeter geplaatst ( zoiets van een 2 uF in totaal ), dit beinvloed de (DC) meting niet ...en ik dacht dat dit de meter ging dempen bij het afschakelen.

Leuke theorie, de meting wordt inderdaad niet beinvloed, doch de draaispoelmeter klapt nog steeds tegen de aanslag.

Wat is er aan de hand hier? Weet er iemand wat de oorzaak van dit vreemde gedrag zou kunnen zijn? PS: zoals vermeld...voor de rest werkt het toestel perfect, ook heb ik de seleendiode en afvlakcondensator en de condensator van 0,1 uF nagekeken en/of vervangen.

Ra, Ra ...wat is er aan de hand hier?

Grtz...Dirk


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum