Restauratie Grundig 5195 (Techniek Radio/TV)

door Erwin goossens @, Lier(antwerpen), 01.01.2019, 13:14 (234 dagen geleden)

Het eerste verslag van het nieuwe jaar.De radio werkte bij aankomst heel slecht en zelf niet.Er zat heel wat werk in,oa vele slechte WIMA condensatoren.maar ook de seleniumgelijkrichter was defect.maar slechts 135 volt anodespanning op de eindbuizen is wel erg weinig.alle WIMA en ERO condensatoren zijn vervangen om de radio weer goed te laten klinken.De FM werkte nu maar geen AM en KG banden.oorzaak was dat de radio weinig tot nooit op deze banden gespeeld had en de contacten geoxideerd waren.dit is ook opgelost (heel klusje.) ook waren de draden van de ferrietstaaf losgekomen,weer vastgesoldeerd.alle kleine elcoos zijn vervangen ..alsook 2 nieuwe schaallampjes en het lampje van de AFC (werking 3 de video) het versleten afstemoog vervangen door een goede gebruikte ,de radio is immers voor mezelf ..de as van de stereo dirigent potmeter zat muurvast , weer opgewarmd en hij draait weer. De radio eens nagetrimd maar alles stond nog vrij goed.De kast en het hoeft niets aan te gebeuren (voor de verandering) enkel nog met meubelolie inwerken..chassis is ook ontdaan van stof en alle buisvoeten zijn gereinigd!het draadje van het statisch scherm (serviceluik ) was afgeknipt.voorzien van een nieuw waardoor ook weer minder brom. De EBC 81 buis is als enige vervangen omdat de originele op FM minder presteerde (raar omdat hij in deze stand niet gebruikt word) ..E n het verteerde stofkering tussen plank en de schaal vervangen door nieuwe witte de schaal en knoppen en verstrooiplaat zijn ook 100% weer gekuist.alsook de versleten frictiekoppeling waar ik nieuwe rubber schijfjes op gelijmd heb. ,deze radio wilde ik in mijn Grundig collectie omdat deze grundig mijn eerste is met een FM tot 104 MHZ.

Alleen zoek ik nog het afschermdeksel van de FM tuner.deze was weg toen ik de radio kreeg. Dus als iemand iets liggen heeft.fotos kan ik sturen van de tuner op vraag dan

[image]
[image]
[image]
[image]
Wat is trouwens het nut van het schaakelaartje aan de zenderzoekknop? AFC?omdat de ferriet aan/uit toets ook voor AFC dient bij FM?


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum