raamantenne (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 04.01.2019, 14:32 (232 dagen geleden) @ henkk

dag Henk,

Dat schema is prima. Deze mooie techniek wordt te weinig gebruikt. Het loont de moeite van bij MG de lus wat groter te maken. Het fietswiel gebruikt door een radiovriend blijf ik een knap ding vinden.

Het zou best kunnen dat een koppeltrafo voordeel biedt tov een seriespoel. Zowel bij de seriespoel als bij de koppeltrafo is het de bedoeling de zelfinductie in de buurt van de 200 ┬ÁH te brengen. Op die manier bestrijkt het afstembereik met een 500 pF draaicondensator de hele MG band. De zelfinductie van het geheel is deze van de kader vermenigvuldigd met het kwadraat van de wikkelverhouding. Bij de trafo methode gaat bovendien de spanning evenredig omhoog met de wikkelverhouding.

De serieschakeling met een spoel geeft een opslingering gelijk aan de Q factor van de LC kring. Door een goede spoel te gebruiken kan dat best veel zijn. Een slopertje uit een Philips Superinductance kan mogelijk wonderen doen.

Deze redenering verwaarloost de tegenwerking die de magnetische component van de radiogolf zal ondervinden vanwege de stevige stroom door de lus. Het blijft magnetische inductie en die werkt de oorzaak van haar onstaan (in dit geval de radiogolf) tegen. Wellicht is het resultaat wat minder dan dit eenvoudig rekenwerk laat vermoeden. Toch blijft het indrukwekkend. Richtingsgevoeligheid en ongevoelgheid voor E-veld storingen is mooi meegenomen.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum