telefunken jubilate (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 21.01.2019, 15:50 (210 dagen geleden) @ joop220

als ik universeel met aansluit op stekker .
en andere aan chassis slaat die wel uit .

Ja, dat bedoel ik, oppassen dus.

En het blijft oppassen ook al heb je de eerste aanraking van het chassis overleefd. Want als namelijk de stekkerpin die aan massa ligt, in de "Neutrale" kant van het stopcontact zit, krijg je geen schok. Maar de volgende dag zou de stekker er misschien andersom in kunnen zitten en dan ligt je chassis opeens aan de fase!

De pickup die je hierop vroeger mocht aansluiten, was ook van het geisoleerde type, je kon dus niks aanraken van wat met het binnenwerk in aanraking stond. Maar moderne spulletjes zoals MP3-spelers (iPod) zijn niet net-geisoleerd gebouwd, dus kunnen onder spanning komen te staan als je die op je Jubilate gaat aansluiten.

Qua veiligheid is een toestel met autotrafo te vergelijken met een U-toestel (zo eentje zonder voedingstrafo). Ik zou zo'n toestel NIET gebruiken om muziek af te spelen via een iPod of walkman of cd-speler. En dan zou ik ook de aansluitingen van de PU-bussen lossolderen omdat je nooit weet wie er met een banaanstekker in gaat prikken later. (Maar als je het graag wilt KAN het wel, je moet dan de aansluiting via Y2 of Y1 condensators laten lopen.)


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum