Gelijkricht buis GZ32 (Gezocht)

door soundman2 @, Wouw, 02.02.2019, 19:00 (204 dagen geleden) @ Peter1952
Bewerkt door soundman2, 02.02.2019, 19:22

Sorry, maar flik dat nooit bij een versterker van een muzikant. Die horen het verschil wel degelijk.

Nou, typische muzikanten versterkers, zoals Marshall, London City en vele andere ,zoals Dynacord etc hadden allemaal solidstate diode gelijkrichters. Ook de legendarische VOX AC50 en AC100, hadden allemaal bruggelijkrichters. Zodra de fabrikanten de beschikking kregen over fatsoenlijke gelijkrichters, was het snel gedaan met het gebruik van buisgelijkrichters. De klank van een buisgelijkrichter is echt iets voor ........., ja die bedoel ik.
Dat de onbelaste hoogspanning slecht zou zijn voor de elco's, getuigt van een slecht ontwerp.
De meeste muzikanten versterkers hebben een stand-by schakelaar, die de schermroosters van de eindbuizen negatief maakt, dan wel de hoogspanning onderbreekt, nimmer een ontplofte elco gezien. Dat de schakelaar bedoeld is om de buizen eerst te laten opwarmen, daar hebben de meeste muzikanten helemaal geen weet van. Het is makkelijk, dat na het inschakelen van stand-by de versterker meteen bedrijfsklaar is.
Overigens werd bij buizenversterkers met een zeer groot vermogen, de hoogspanning wel vertraagd ingeschakeld, zoals bij de 1KW EL6471 versterker van Philips, ondanks de aanwezigheid van traag startende kwikgelijkrichtbuizen.
Verder werden bij deze versterker de zes gelijkrichterbuizen fluks vervangen door diodes BY100, toen die beschikbaar kwamen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum