Uitschakelpunt buizen tv's (Techniek Radio/TV)
Beste forummers,
Sinds zondag weer eens een oudje op tafel gezet om terug nieuw leven in te blazen: een 17TX170A/01. Volop bezig op het moment van schrijven met teerknollen te veranderen.
Na de ergsten te vervangen eerst eens geprobeerd en er was toch al beeld.
Nu heb ik de laatste jaren toch al heel wat buizen tv's onder de loep gehad. Ben van kindsbeen af al met tv's bezig (vroeger uiteraard samen met mijn pa).
Het is me altijd opgevallen dat Philips zich altijd aan die uitschakelpunt, of witte flits gehouden heeft bij uitschakelen van hun tv's. Ik las ooit in een cursus van de GFL dat men dit doet om de hoogspanning zo goed als mogelijk te ontladen.
Bij bvb Loewe en Sony deed men het zonder punt, maar je hoorde als het ware een geritsel na het uitschakelen. Hoogspanning vloeide zo langzaam weg.
Waar ik nu naartoe wil:
Een (buizen)Philips zwart/wit uit de jaren '60 en '70 had altijd zo'n mooi wit rechthoek wat stilaan verdween naargelang de "energie" verdween.
Behoudens met defecte stiponderdrukking heb ik bij een jaren '50 Philips en de K6,7 en 8 nooit zo'n uitschakelflits, vlak, punt,... gezien.
Nu ook met die 17TX. Uit, beeld weg, klaar.
Waarom werd dat met die jaren '50 en hun buizen-kleuren-tv's niet gedaan?
Heb dat altijd wel iets gevonden dat wit vlakje dat telkens kleiner werd. (Bij de K35 en de 3D was het zeker leuk die kleurenbollen . Maar goed, geen buizen, dus praten we hier niet over.)
Wel eens benieuwd over.