B6X62A KG en LG (Techniek Radio/TV)

door RR1957 ⌂ @, Haarlem, 13.12.2008, 08:30 (5636 dagen geleden) @ anomic

Een jaar of acht geleden zag ik voor het eerst een B6X62A staan bij radio Elco in Alkmaar. Hij stond daar voor de sier in een hoek van de winkel, luidsprekers en ontvanger op elkaar gestapeld. Ik had in die tijd al wel wat radio's uit de jaren vijftig, maar deze kende ik toen nog niet. Ik vond hem fascinerend en de eigenaar hield een enthousiast verhaal over deze radio. Met de opmerking dat ze zeldzaam waren.
Pas drie jaar later zag ik er een op Marktplaats staan, zelfde model, maar met bakelieten satelliet-luidsprekers. Na wat bieden had ik hem en de verkoper kwam hem keurig bij mij thuis brengen en vertelde er ook het een en ander over bij een kopje koffie. Ik was er heel erg blij mee. De ontvanger zelf zag er heel goed uit en deed het uitstekend. Als platenspeler zette ik er een Triotrack Companion op.
De bas luidspreker was niet zo fraai, de linkerbovenpunt was flink beschadigd. Maar dat had ik snel hersteld met lijn en vloeibaar hout. Het was een bruin geschilderde versie, geen gelakte met de houtnerf/vlam nog in het zicht. Een week na de koop stonden er de originele houten satelliet luidsprekers (het type dat bij de B6X62A horen)op MP en heb ik die erbij gekocht. Enkele maanden later stond er een bas luidspreker op MP in nieuwstaat (en de gelakte versie). Die is per pakketpost gebracht!
Een vriend van me heeft later de bakelieten en de eerste bas luidsprekers overgenomen.
Een jaar of twee later vond ik de BX642A weer fascinerend, omdat het de eerste was en maar een jaar in productie geweest is. Zeldzamer dus. Een beetje het prototype van de HiQ serie.
Ik heb mijn B6X62A toen aan Mike verkocht en de BX642A via eerdergenoemde vriend aangeschaft. De bas-luidspreker had ik behouden en via MP twee bakelieten hoge/middentonen luidsprekers aangeschaft. In het wit.
Twee jaar geleden kocht ik de B7X73A hoog-ohmige versie, voor mij inmiddels de ultieme versie. Ook zeldzaam en fascinerend door zijn hoog ohmige techniek.
Dat verhaal is uitgebreid te lezen op onze site van de HiQGN.
Qua geluid is de B7X73A onovertroffen.

Vriendelijke groet
[image]
De eerste opstelling. Later werden de satelliet luidsprekers keurig opgehangen.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum