AVO MK 3 (Algemeen)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 14.02.2019, 22:05 (1890 dagen geleden) @ Philip

een nieuwe niet orginele potmeter ingezet en een weerstand vergeten terug te plaatsen.

Nu heb ik wel het schema maar verder heb ik eigenlijk nooit aan een MK 3 gewerkt.


Hallo Philip,

Ik heb helaas geen foto voor je van het binnenwerk van een MK3 maar ik snap eerlijk gezegd het probleem ook (nog) niet.

Wat ik uit je relaas wel begrijp is dat de NRS potmeter (RV5) vervangen is en dat de daaraan parallel staande vaste weerstand (R15) niet is terug geplaatst. Die potmeter is origineel met grote zekerheid een draadgewonden potmeter van het merk Colvern, de waarde is 10 kOhm. Dergelijke potmeters zijn, ook nieuw, nog wel te vinden.

De daaraan parallel staande weerstand moet een waarde hebben van 3,54 kOhm met een tolerantie van maximaal 1%. Zo'n weerstand moet je samenstellen want die is in geen enkele reeks te vinden.

Wat je wel kunt doen is een metaalfilmweerstand van 3,57 kOhm 1% (of beter, maar dat zal moeilijk zijn) nemen, dat is een standaard waarde uit de E96 reeks en valt met wat geluk net nog binnen de tolerantie van de originele waarde. (die mag max. 3,575 kOhm zijn)
Als je meerdere metaalfilmweerstanden van 3,57 kOhm koopt en met een nauwkeurige weerstandsbrug de waarden meet dan kun je de beste (dus het dichtst bij 3,54 kOhm liggend) gebruiken.

Onderstaand een deel uit het schema van een MK3, met daarin de relevante onderdelen gemarkeerd.


[image]

De NRS spanningsdelers waar tussen de potmeter RV5 en weerstand R15 hangt, zijn bij een MK4 overigens gelijk, zelfs de onderdeelnummers, RV5 en R15, zijn gelijk. Alleen is een MK4 meer uitgebreid en kent naast 20V NRS bereiken ook per 5 Volt ingedeelde bereiken. Van een MK4 kan ik wel een foto maken maar daar schiet je m.i. weinig mee op omdat dat mechanisch duidelijk anders in elkaar zit.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum