FM zender na koude start staat ernaast (Techniek Radio/TV)

door Eduard @, 18.02.2019, 09:04 (1894 dagen geleden) @ Erwin goossens
Bewerkt door Eduard, 18.02.2019, 09:12

dag Erwin,

Ik denk dat je met deze fout moet leven. Een buis moet voldoende warm zijn om stabiel te werken. Naast de thermische zetting moet je ook rekening houden dat zo'n buis ook altijd een beetje als reactantiebuis werkt. Verandering van versterking zal de fictieve ingangscapaciteit wat doen veranderen. In de buizentijd moesten generatoren eerst een kwartiertje opwarmen vooraleer de frequentiedrift binnen de normen viel.

Bij zelfbouw tunertjes gebruik ik NP0 condensatoren. In feite is dat niet helemaal kosher. De temp coëff zou in de LC kring licht negatief moeten zijn. Dit ter compensatie van de positieve temp coëff van de L. Om de zaak thermisch stabieler te maken kan door parallelschakeling van C's met verschillend temperatuurgedrag de gewenste negatieve waarde worden bereikt. Zo ver ga ik als amateur niet.

De Philips tunertjes waren thermisch best stabiel maar het blijft consumenten elektronica uit de glorietijd van de buizen. Je kan niet de stabilteit van een kristal verwachten. Je kan trouwens AFC inbouwen in gewone tunertjes. In de jaren 60 circuleerde een schema daarvoor. Ik heb het meermaals met succes toegepast.

Vriendelijke groeten,

Eduard


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum