Documentatie Pye P93 W/U (Techniek Radio/TV)

door gerard ⌂ @, Zeist, 28.03.2019, 10:40 (1855 dagen geleden) @ Henk vd Enden

Maar het blijft een klein vermogen voor zo'n grote schaal. Waar wel een enorm vermogen voor afgefakkeld moet worden.
Er zitten dan ook 2 enorme bleederweerstanden in, zou niet gek zijn om die te vervangen door condensatoren.

Waarom heeft Pye dit gedaan? Blijft altijd gissen natuurlijk, maar de docs meldt dat het apparaat op 110V moet kunnen spelen. Dan zijn de lampjes in de gloeiketen wel een probleem, er blijft dan net te weinig over. Ook al omdat de combinatie lamp+gloei in 1 keten je lampjes laat doorbranden bij het aanzetten. De gloeidraden zijn dan nog koud en laten teveel stroom door. Vandaar dat je dan weer extra NTC spulletjes nodig hebt, probleem probleem.
Met twee ketens van 100mA plus de ballast, zal je toestel voor gloeien en verlichten zo'n 46W trekken uit een 230V net. Ongeveer 12W voor gloei en lamp en 34W in de ballasts.

Je kunt overwegen, dit allemaal wat anders te gaan aansluiten, bv in 1 keten en met condensators als ballast.

Alternatief ontwerp: Zet de lampjes (inclusief de shunts R26 en R25) direct in serie met de gloeidraden, en R27 kan meteen weg. De lamp/gloeiketen heeft dan 110 a 120V nodig. Smijt ook R28 en R29 eruit (of haal 't gewoon los) en zet daar een 1,5uF condensator neer. Die zorgt voor een vrijwel constante stroom van 100mA door de keten.
Voor de veiligheid van je gloeidraden kun je er een zekering bij zetten (150 of 200mA) en voor je eigen veiligheid een bleeder weerstand van 200 tot 400k over de condensator.
Warmteontwikkeling in de kast is dan 34W minder.

Gevolg is natuurlijk dat je toestel alleen nog op 230V 50Hz werkt. Een hogere frequentie zou hogere gloeistroom geven. Gelijkspanning komt niet door de ballastcondensator heen. Ga je de keten zonder ballast op 110V aansluiten dan kunnen je lampjes doorbranden.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum