Handleiding van de Maxwell Unimeter model 1955 gezocht. (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 02.06.2019, 08:39 (396 dagen geleden)

Tijdens het opruimen kwam ik de resten van een Maxwell Unimeter weer tegen, jaren geleden eens gekocht en weggelegd om “er ooit eens wat mee te gaan doen”.
De laatste weken heb ik eens goed nagedacht over de haalbaarheid van een aantal zaken en wat deze meter betreft heb ik dat plan nog steeds, al zal het nog wel even moeten wachten.:-)
Wat hier aanwezig is betreft slechts een frontje met de (zo te zien originele) Neuberger meter welke is voorzien van een Ω schaal voor de weerstand metingen.
Van deze schaal is duidelijk te zien dat hij er is opgeplakt, zo aan het papier te zien lijkt deze uit de handleiding te zijn geknipt.
Een kastje, schakelaars, knoppen e.d. en de gehele inwendige opbouw ontbreken.
Nu heb ik eens een originele handleiding op de kop getikt maar nu ik deze zo op de vroege zondagochtend zit te lezen en e.e.a. zit door te nemen op de diverse webpagina’s, blijkt het dat deze van het vroegere model (uit 1951) is.
Wat ik bezit is het latere model uit 1955, deze heeft zo aan de opdruk van het frontje te zien, enigszins afwijkende meetbereiken en extra aansluit bus voor 2500 V =/~.
Ook wordt er zo te zien een batterij van 3 V gebruikt i.p.v. de 1,5 V in de eerste uitvoering.
Een schema of handleiding voor deze latere uitvoering blijkt echter niet zo makkelijk te vinden.
Nu is het natuurlijk geen probleem om de voorschakel weerstanden e.d. opnieuw te berekenen, echter 1 dingetje zie ik zo gauw niet waar het voor dient en dat is de schakelaar welke zich aan de zijkant zou moeten bevinden.
Volgens de opdruk links op het frontje schakelt het weerstand meetbereik hiermee tussen Ω x 1 en Ω x 100.
Het vreemde is echter dat deze standen ook voorkomen op de bereiken schakelaar.
De plaatjes vind je hier: KLIK
Een dubbele functie met het zelfde doel op een meetapparaat is iets waar ik mij maar moeilijk wat bij kan voorstellen.
Maar mogelijk is er een simpel antwoord op.
De vraag is wie o wie heeft de handleiding van deze uitvoering en kan en wil mij van een kopie of scan ervan voorzien, gezien de grootte van deze Maxwell handleidingen zal dit bij een copy shop o.i.d. moeten worden gekopieerd.
Kosten e.d. worden uiteraard vergoed.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum