PiAfstem oog aan of uit ? (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 25.06.2019, 11:23 (1739 dagen geleden) @ Peter1952

Dat alleen het ingeschakeld laten van de gloeispanning de kathodes vergiftigt heb ik zo mijn twijfels over.

Kathodevergiftiging kan op verschillende manieren ontstaan. Bij een buis waar over een langere periode geen kathodestroom loopt ontstaat tussen de nikkelen kathode cilinder en het oxidelaagje een isolerend laagje en dat is in dit geval het probleem.

In het verre verleden toen er nog buizencomputers gebouwd werden was dit een punt van aandacht. In de vele flip-flops gebouwd rond dubbeltrioden stonden vele van die trioden langere tijd stroomloos. Hiervoor zijn trioden gebruikt waarbij de kathodes zodanig zijn gefabriceerd dat het isolerende laagje niet kon ontstaan. Voorbeelden daar van zijn de 5963 en de E90CC.

Discutabel is natuurlijk wat we onder een 'langere periode' moeten verstaan. Over het algemeen gaat men er van uit dat het herhaaldelijk is en dan meerdere uren betreft, de literatuur is daar niet erg duidelijk over.
De snelheid waarmee het probleem optreedt zal wellicht ook van type en fabrikaat afhankelijk zijn.

Bij de meeste versterkers die in jukeboxen zitten is in rust alleen de gloeispanning ingeschakeld, pas als er platen worden gedraaid wordt de hoogspanning ingeschakeld.

Een jukebox stond over het algemeen niet meerdere uren stil, althans dat kan ik me niet herinneren. Bovendien waren in die tijd buizen plentifull te koop en een keer extra vervangen zal een kroegbaas niet in de weg hebben gezeten.

Veel gitaarversterkers hebben een 'stand by' knop waarmee de hoogspanning afgeschakeld wordt. Ook hier geldt dat je die versterker beter niet voor langere periodes 'stand by' moet zetten. Gewoon uit zetten geeft minder risico's voor de buizen.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum