FM tuner repareren EEC85 (Techniek Radio/TV)

door hyperbo @, kapellen Belgie, 29.06.2019, 15:22 (1763 dagen geleden) @ Hans R.

Die Philips FM tuners uit de plano reeksen zijn inderdaad waardeloos. Ook ik heb al vele tientallen van deze tuners moeten herstellen ( indien mogelijk ). Als ik dit nu vergelijk met andere merken zoals Grundig, Saba ,Telefunken enz. valt het heel duidelijk op, defecte tuners van deze Duitsers kom je soms tegen doch zeer zeldzaam, percentueel gezien gaan deze Philips tuners minstens 10 keer vaker stuk dan de anderen.
Maar ja, dat kunnen we niet veranderen.
Je hebt al een aantal nuttige tips gekregen i.v.m. de mogelijke oorzaken.
Jammer genoeg kan je niet zo direkt zeggen dat er één of ander onderdeel de oorzaak van dit falen is, er zijn meerdere mogelijke oorzaken mogelijk.
Ikzelf gebruik deze volgorde in de zoektocht.
Als eerste ...uiteraard de ECC85 .
Op nummer 2 ...de weerstanden..deze zijn vrij gemakkelijk na te meten met je universeelmeter.
Op nummer 3 ...de buisvoet, deze pertinax buisvoeten zijn zonder twijfel de grootste rommel die ooit in radio's gebruikt zijn geweest, vooral als men ooit met een spuitbus contactcleaner deze lampvoet heeft " behandeld "...Zeer vaak is er sprake van een geleidende laag troep tussen de verschillende lagen pertinax van deze buisvoet, dit is niet te herstellen...enkel vervangen ( en dan uiteraard door een goede keramische voet ). Dit is geen eenvoudig werkje en vraagt heel wat tijd. ( Daarom dat de meeste van deze tuners dan ook worden weggegooit en vervangen door een andere werkende ( voorlopig nog vrij eenvoudig te vinden).

Tenslotte ..op nummer 4 ..voor de volhouders, ...de condensatoren. Deze vervangen, meten hoeft niet, je kan ze niet nameten op werking , dus vervangen en vooral opletten dat je ze op juist dezelfde manier aansluit ( lengte van draden en positie ) als de originele.
Na vervanging zal vermoedelijk de tuner wel werken..dan afregelen volgens procedure ( Uiteraard moet je ook hier opletten bij het verstemmen van de ferrietkern in de spoel..meestal zit deze muurvast door was en zal deze kern afbreken ( identiek verhaal als bij de middenfrequentspoelen van deze plano's...ook zonder twijfel het allerslechtste ontwerp ooit van een mf -transfo ( ik heb het nu over de service mogelijkheden en niet over de elektrische eigenschappen ).
Dus moraal van het verhaal...een uitdaging.
Succes...Dirk:OK:


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum