Grundig 5010 oscilatie (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 22.07.2019, 12:57 (1732 dagen geleden) @ Erwin goossens

Ik reageer hier even integraal op alle 3 voorgaande reacties.

De condensatoren nog eens nagelopen,. Alles zit perfect zoals het moet met de juiste waarden . Loshalen R60 verdwijnt de oscillatie, de bass potmeter reageert dan niet meer.

Dat is dus zoals ik voorspeld heb. De tegenkoppeling is om de een of andere reden een meekoppeling geworden en daardoor ontstaat de oscillatie.

sluit ik alles aan en verwijder ik de ECC 40 oscilleert hij terug..

Dus zonder ECC40 oscilleert de schakeling ook, dat is merkwaardig maar niet onmogelijk maar dan kom ik bij de opmerking van Jan:

Zijn bij vervanging van C20 en C21 ze wel op de juiste EL12 aangesloten? Je mag ze niet onderlinge verwisselen. Zijn de uitgangstrafo's wel goed aangesloten?

Als dit niet goed is uitgevoerd dan ontstaat het oscillatieprobleem ook en ook zonder ECC40. Check dus of de C's 20 en 21 op de juiste eindbuizen uit komen en ook of de uitgangstrafo goed is aangesloten op de juiste anode van de juiste eindbuis. Het gaat hier om de 1e uitgangstrafo, een fout in aansluiten van de 'hoge tonen' uitgangstrafo (de 2e en kleinere) heeft geen invloed op de oscillatie.

Wat ook mogelijk is dat de lagetonenpotmeter R44 met zijn uiteinden verkeerd om aangesloten is op de uitgangstrafo, dan gaat de zaak ook oscilleren.

Als er door een vorige eigenaar al gesoldeerd is rond de eindtrap dan moet dat duidelijk zichtbaar zijn, bekijk dat eens. Het zou je ook op het spoor van en toen al geïntroduceerde fout moeten kunnen zetten.

Probeer eens een losse moderne potmeter even als proef te plaatsen. Kan iets mis zijn met je originele.

Een potmeter kan op zich kan geen oorzaak voor oscillatie zijn, dat hoef je dus niet te proberen.

Heb je alle condensatoren vernieuwd in het toonregel circuit ook de kleine waardes van een paar honderd PF?

Hoewel ik het onderhavige toestel niet gezien heb zijn dergelijke kleine condensatoren bij Duitse toestellen van "de jaren 50 generatie" meestal styroflex condensatoren en die zijn niet op voorhand verdacht want die zijn erg goed in kwaliteit.

vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum