"S-meter" voor B40 0ntvanger (Algemeen)

door Bert V. @, Amstelveen, 02.08.2019, 17:17 (125 dagen geleden)
Bewerkt door Bert V., 02.08.2019, 17:32

Niet de gebruikelijke manier om een S-meter aan te sluiten, maar ik wilde niet te veel wijzigen in het ontwerp.
Met een metertje van 100 microamp. van "Ali", aangepast aan de behuizing van een oude ronde voltmeter, een knipje in de bedrading, en een elco'tje van 220uF was het klusje geklaard.[image]

Hierbij is de REB-uitgang gebruikt (SK203), en R222 (4,7K) aan een zijde losgesoldeerd; in eerste instantie heb ik het metertje met een instelpotje geschakeld, maar dat bleek in mijn geval niet nodig te zijn; bij een sterk signaal bereikt de naald net niet einde schaal. (let wel even op polariteit meter/elco).
Van een echte gecalibreerde S-meter is hier natuurlijk geen sprake, maar door bovenstaande krijgt men wel een goede indruk van de signaalsterkte van zenders onderling, en kan men nauwkeurig afstemmen.

Het afnemen van het signaal op deze plek in de schakeling voor een S-meter is wel vreemd maar verassend eenvoudig en voldoet prima; één nadeel: in de SSB/CW-stand reageert de meter op het hier ook aanwezige BFO-signaal met een bepaalde vaste meter-uitslag; dit is, althans voor mij, geen bezwaar, daar afstemmen op een SSB/CW-zender toch op het gehoor gebeurt, om een verstaanbaar geluid te krijgen.[image]

(De meter heb ik gebouwd in het luikje van de kristal-oven van een B41 die hier als onderdelenleverancier staat en kan weer snel worden vervangen door het originele exemplaar, en R222 is zo weer aangesoldeerd)

Bert


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum