Probleem FM ontvangst B5x23A/74 (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 04.08.2019, 11:41 (1726 dagen geleden) @ Andries van Dekken.
Bewerkt door Ron Kremer, 04.08.2019, 11:53

Denk eerder dat het proleem in c 84 en of in c82 zit.
Deze c's moeten de c ag van de rf buis compenseren.

Het lijkt inderdaad op een probleem rond de neutrodynisatie van de (triode) HF versterkertrap.
Afhankelijk van wat voor type versterker het is kan een triode in HF versterkerschakelingen over het algemeen makkelijk oscilleren. Bij bijvoorbeeld een geaard rooster versterker is dat niet het geval maar dat is hier niet aan de orde. Concentreer je dus op C84 en de C's rond het ingangscircuit; de spanningsverdeling vanuit C84 en het ingangscircuit is voor een juiste werking van de neutrodynisatie van belang.

of eventueel een klein trimmertje van een paar pf parallel aan c84 monteren en hiermee de koppeling vergroten/verkleinen.

Met een trimmertje parallel aan C84 kun je de capaciteit t.o.v. C84 alleen maar vergroten. In principe is het dan beter C84 te vervangen door een trimmertje van bijv. 6 tot10 pF, dan kun je zowel wat hoger als lager dan de originele 4,3 pF instellen. Reken er op dat de optimale instelling kritisch is en wellicht wat moeilijk te vinden. Als je C84 (4,3 pF) vervangt door een trimmer gebruik dan een zo klein mogelijk exemplaar en hou de aansluitdraden kort en probeer hem net zo te positioneren als C84.

Vr. gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum