Cartomatic perforator (Gezocht)

door Anton van den Oever @, Hazerswoude-dorp, 14.08.2019, 22:10 (120 dagen geleden) @ Dirkfedde

Er is ook nog wel een andere mogelijkheid en dat is gebruik maken van een zogenaamde ponstang, deze mogelijkheid heb ik destijds nog gedemonstreerd tijdens het NVHR jubileumweekend van maart 2017.
Er werd toen wel interesse voor getoond maar daarna werd het weer stil.
Een dergelijke tang is hier KLIK voor relatief weinig geld te koop.
Er zit een stempeltje en matrijs in van ¼” (6,35 mm) wat weliswaar iets groter is dan de gewenste 6 mm maar dat is geen probleem.

Verder is de diepte nét onvoldoende om ook de gaten in het midden van de kaart te ponsen, het scheelt ongeveer 4 mm en dit kan simpel opgelost worden door de diepte aanslag te verwijderen en de bek iets dieper te maken, b.v. met een ronde vijl.
De tang wordt hierdoor wel wat verzwakt maar als je hem hierna niet meer voor 2 mm staalplaat gebruikt is dat geen enkel bezwaar.

Wel is het zo dat je wat minder zicht hebt op het te ponsen gat, reden dat zo’n ponstang stempels heeft met een klein puntje eraan wat bedoeld is om in een center putje te plaatsen.
Het is een fluitje van een cent en om het CAD bestand van mijn kaart aan te passen zodat ieder cirkeltje een klein kruisje heeft, het is dan nodig voor het ponsen met een dikke stopnaald of iets dergelijks een putje te maken op het snijpunt van de twee lijnen.
Het puntje van het stempel past hier dan precies in en centreert het stempeltje keurig in midden van het gat, het gaat prima maar is wel wat lastiger te handelen en als je er de gelamineerde kaarten mee wilt ponsen zul je tegelijker tijd ook een stukje blik of iets dergelijks erachter mee moeten ponsen anders “trekken” de randen van het gat wat mee tijdens het ponsen omdat het stempel tegenover de matrijs een wat grotere tolerantie heeft.
Bij interesse hoor ik het wel weer.
m.vr.gr.
Anton van den Oever


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum