Even voorstellen - nieuw met HX 553 A (Algemeen)

door Maarten Bakker ⌂ @, Haarlem / Delft, 19.08.2019, 20:31 (1683 dagen geleden) @ Jim Odekerken

Thanks allemaal, toch balen ik die groene elco aangesmeerd heb gekregen...

Da's geen elco maar een folie/papiercondensator. De meeste condensatoren die je vervangen hebt, zijn ook geen elco's en moeten dat ook niet zijn. Teerknollen zijn papiercondensatoren, de geschikte vervangers zijn afhankelijk van toepassing en werkspanning polyesterfoliecondensatoren respectievelijk polypropyleenfoliecondensatoren. Elco's vervang je wel gewoon door elco's, die technologie is niet principieel veranderd.

De handelaar kent zijn handel misschien niet goed, maar mogelijk was hij in een nostalgische bui en realiseert zich niet dat sommige voorraad op de plank vergaat. Ik kan me wat nostalgie betreft wel goed voorstellen dat er nu al mensen zijn die deze oude dingen restuffen vanwege hun karakteristieke uiterlijk of als audiofiele condensatoren willen gebruiken (zoals types van Jensen). Hij hoeft ze dus niet meteen bij het oudpapier te zetten, zolang hij ze maar niet meegeeft aan nietsvermoedende klanten.

Verder zal het net als met de beruchte doorzichtige RIFA'tjes zijn dat er nog handelaren en zelfs ontwerpers zijn die zich herinneren hoe ze aangeprezen werden als kwaliteitsproducten met ongekende specificaties toen ze nog nieuw waren. Opzich klopte dat wel, papier of papier/folie doet het beter dan polyester, maar slechter dan polypropyleen. Helaas weet niet iedereen hoe verouderingsgevoelig dit soort types zijn. Deze is van 1976 maar dat waren al de nadagen van de gebruikte technologie. Een paar jaar later was het opdampproces van polypropyleenfolie betrouwbaar genoeg voor Philips om alle nog overgebleven kleinere types papier en papier/folie-condensatoren uit het assortiment te gooien.


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum