Philips B6X43A staat rond te zingen op FM (Techniek Radio/TV)

door Ron Kremer ⌂ @, Groningen, 01.09.2019, 13:57 (175 dagen geleden)
Bewerkt door Ron Kremer, 01.09.2019, 14:03

Hallo forumers, ik heb hier een B6X43A van een kennis in de revisie. Heb vele zaken hersteld en het toestel werkt weer perfect maar dat geldt zolang het chassis buiten de kast staat. Heb voor het proberen, na een reparatiefase, de originele 800 Ohm luidsprekers met 'verlengsnoeren' aangesloten gehad aan het radio chassis.

Er van overtuigd zijnde dat alle problemen opgelost waren het chassis weer in z'n kast geplaatst en het apparaat wederom uitgeprobeerd. Nu blijkt door de akoestische koppeling van de luidsprekers naar de FM tuner er 'rondzingen' op een lage toon (ca. 100Hz) te ontstaan. Om dat te herstellen moet de FM tuner open. De FM tuner lijkt aan de onderkant echter niet te openen zonder alles weer te moeten uitbouwen.

Het is een tuner met permeabiliteits-afstemming, het deksel zit met een veer geborgd en die lijkt niet te verwijderen met het chassis in de kast. Of ziet ik het verkeerd? Wie weet hier een eventuele oplossing zonder uitbouw? Zit er zelf al aan te denken om de veer zelfs maar door te knippen; heb dan ook niets te maken met het hele snarengedoe.

V.w.b. de microfonie: het probleem zit niet in de ECC85 zelf.
Heeft iemand dit al eerder meegemaakt en opgelost en zo ja waar zit die fout dan precies?

Oplossingen c.q. suggesties daartoe naar één of beide problemen zijn welkom.

Vr.gr., Ron


Berichten in deze thread:

 RSS Feed van deze thread

powered by my little forum